Takie naleśniki z pieczarkami i serem żółtym mogą być pomysłem na bezmięsny obiad. Są bardzo smaczne i syte. Nie wymagają dużo pracy, a mamy fajny obiad.
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 szklanki mleka
pół szklanki gazowanej wody
szczypta proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
Nadzienie:
10 dag startego sera żółtego
1 cebula
30 dag pieczarek
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie według uznania
ulubiony ketchup do dekoracji
1. Ciasto: Składniki ciasta przekładamy do miski i miksujemy na gładkie ciasto. Następnie odstawić na pół godziny.
2. Nadzienie: Pieczarki obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w półplasterki.Cebulę również obieramy i dość drobno kroimy. Następnie pokrojone pieczarki i cebulę smażymy na oleju do miękkości, usmażone studzimy. Gdy przestygną dodajemy starty ser żółty i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy porcje ciasta, smażymy z jednej strony i obracamy naleśnik na drugą. Na połowę naleśnika nakładamy porcję nadzienia i składamy na pół. Dosmażamy z obu stron. W ten sposób smażymy wszystkie naleśniki.
4. Podajemy gorące udekorowane ulubionym ketchupem.
naleśniki w pysznym meksykańskim sosie
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu