Zima to czas przeziębień, pysznym dodatkiem do herbaty będzie zatem pigwowiec, który swoim smakiem przypomina cytrynę ale jest sto razy zdrowszy. Herbatka z nim jest przepyszna :)
Gdy trwa sezon ogórkowy, obowiązkowo trzeba przygotować kilka słoiczków ogórków, właśnie w takiej oto zalewie. Uważam, że są pyszne, lekko słodkie z wyczuwalną nutką musztardy, no i idealnie chrupiące. Podaję je jako dodatek do drugiego dania. Polecam.
Szparagi - wiosenny przysmak. To jeden z prostszych przepisów na zapiekane zielone szparagi. Nie trzeba być mistrzem kuchni aby podać tak przyrządzone szparagi. Ich wielką zaletą jest nie tylko fantastyczny smak ale też piękny wygląd. Także jedzmy szparagi!
Każdy z nas najlepiej, jak mniemam, pamięta z dzieciństwa pachnące i chrupiące placki z jabłkami, często zwane racuchami. Szybka przekąska, jak placki z jabłkami, była wówczas bardzo ważna, bo każdy z nas spieszył się do kolegów na podwórko. Czy teraz placki z jabłkami robią taką samą furrorę? Nie sądzę, a szkoda bo placki z jabłkami są i pyszne i zdrowe.
Zupa szczawiowa - tradycyjne polskie danie! Najlepiej smakuje, gdy przygotujemy ją ze świeżego szczawiu i podamy z jajkiem. Zupa szczawiowa to lekko kwaśna zupa idealna na ciepłe letnie dni. Polecam przepis na zupę szczawiową!
Upały dookoła i człowiek nie wie już czym ugasić pragnienie. Kawa mrożona z odrobiną soku z cytryny to jest to, co lubię w słoneczne południe. Słońce przypieka, a ja sączę ulubioną kawę z nutą kwaskowej cytryny, która postawi mnie na nogi. Kawa mrożona przepisna kawę mrożoną jest banalny, a kawa mrożona ugasi pragnienie i sprawi, że odzyskam chęć do działania.
Nie ma to jak mizeria, gdy za oknem lato w pełnej krasie. Mizeria to bardzo prosta surówka z ogórków ze śmietaną, pomimo tego smakuje wybornie, szczególnie, gdy na talerzu młode ziemniaki i schabowy. A przepis na mizerię używany przeze mnie wygląda tak.
Sezon ogórkowy rozpoczęty! Kupujemy ogórki i szykujemy słoiki na zimę. Najlepsze z najlepszych są oczywiście ogórki konserwowe. Wykonane wg podstawowego przepisu gwarantują doskonałą jakość i smak. Ogórki konserwowe pasują do wszystkiego - więc do dzieła!
Dzisiaj na nietuzinkowy obiad cukinia faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem jarzyn i ryżu. Obiad dość szybki i smaczny. Cukinia faszerowana jest daniem dość lekkim i szybko syci, dlatego przepis na cukinię faszerowaną uwielbiam i często wykorzystuję. Także, gdy sezon na cukinię, to warto żeby cukinia faszerowana pojawiała się na naszym stole.
Lekko kwaskowa zupa ogórkowa z kiszonych ogórków to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. U mnie, nie wiem czemu, najczęściej robimy ją w poniedziałki:) Jeśli chcemy aby nasza zupa ogórkowa była bardziej kwaskowa możemy dodać więcej soku z kiszonych ogórków. Staropolska zupa ogórkowa z kiszonych ogórków jest warta wypróbowania.
Zamiast kupować w sklepie możemy sami sobie przygotować pyszny napój.Ilość cukru będzie zależała od nas.Przepis znalazłam w jakieś książce kucharskiej,ale znacznie zmieniłam w nim ilość cukru i wody,a kwasek cytrynowy zastąpiłam świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Gdy mamy ochotę na coś słodkiego możemy przygotować oto takie pieczone jabłka z kruszonką. Upieczone musli pysznie chrupie w kruszonce. A dodatek cynamonu sprawia, że nie można się od niego oderwać. Polecam.
Moja propozycja na bezmięsny obiad lub ciepłą kolację. Pyszne i zdrowe marchewki zapieczone w masie śmietankowej, to wszystko sprawia, że tarta jest syta. Smakuje też na zimno. Polecam:)
Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!