Oto ciasto czekoladowe, które jest najbardziej czekoladowe na świecie, przynajmniej tak sądzi moja córcia. Dylemat, jakie potrawy na Wielkanoc w kwestii deserów mam już z głowy, na pewno ciasto czekoladowe idealnie łapie się na: "jakie ciasta na Wielkanoc" i w sumie nie tylko, bo i na inne okazje proste ciasto czekoladowe pasuje wyśmienicie.
Sezon na jagody rozpoczęty. Nie można więc nie wykorzystać tych darów lasu w kuchni. Było już ciasto z truskawkami, z rabarbarem to teraz pora na ciasto z jagodami. Oto prosty przepis na ciasto z jagodami. Każdy jest w stanie zrobić ten przepis :)
Kutię wigilijną jadłam zawsze u babci mieszkającej na wschodzie Polski. Słodycz i charakterystyczny smak kutii są wspomnieniem mojego dzieciństwa. Ostatnio postanowiłam przywołać tamte czasy i przygotować na święta kutię. Teraz moje dzieci będą również znały tę wspaniałą potrawę wigilijną.
Lekki, łatwy w przygotowaniu, zdrowy deser z wykorzystaniem naszych polskich jagód połączonych z popularnym w naszej kuchni ananasem. Idealnie komponuje się z chrupiącą niespodzianką w postaci prażonego mixu ziaren. Pyszny przepis na deser z jagodami.
Klsyczne kruche ciasto, do którego pasują wszystkie owoce sezonowe. U mnie w wersji letniej - rabarbarar i truskawki, ale mogą być też śliwki, czy jabłka, porzeczka albo brzoskwinie. Bardzo smaczne i szybko znika z talerza.
Kasza kuskus idealnie nadaje sie do deserów. Ja ją bardzo lubię i często z niej coś przygotowuję. Oto mój ostatni pomysł: deser z kaszy kuskus, rodzynek i białej czekolady. Polecam
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.