Mufinki z ketchupem
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 5
ciasto kruche nie tylko można wykorzystać do jabłecznika lub sernika, polecam wersje w foremkach z nadzieniem budyniowym.
Składniki:
· ½ kg mąki pszennej
· 1 szk. cukru pudru
· 6 żółtek
250 g margaryny
Składniki na budyń:
· 500 ml mleka
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 2 łyżki mąki pszennej
· 3 łyżki cukru
· 100 g margaryny
Sposób przygotowania:
1. Wsypujemy mąkę do miski.
2. Dodajemy margarynę, żółtka oraz cukier.
3. Wyrabiamy ciasto.
4. Rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka.
5. Kółka układamy w foremkach.
6. W tym czasie przygotowujemy budyń. Do garnka wlewamy odmierzoną ilość mleka, odlewamy pól szklanki.
7. Wsypujemy do garnka cukier i mleko zagotowujemy co jakiś czas mieszając, aby cukier się rozpuścił. Mąkę mieszamy z mlekiem w szklance i wlewamy do gotującego się mleka, szybko mieszamy. Całość zagotowujemy i chwilkę gotujemy aż masa stanie się gęsta.
8. Po ostygnięciu budyń miksujemy z masłem do otrzymania gładkiej konsystencji.
9. Foremki wypełniamy budyniem i przykrywamy kółkiem z ciasta.
10. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny – pieczemy aż do zarumienienia.
11. Smacznego
# Tagi:
Autor: maalikaa
Polecamy również
Muffinki bananowe (weganskie)
Muffinki wychodzą mięciutkie, delikatne, o bananowym posmaku.Muffiny z borówką
Sprawdzony przepis na muffinki - kolejna propozycja tych pysznych ciasteczek, dziś z dodatkiem borówki, w sezonie...Makowe muffinki.
Pyszne i bardzo mięciutkie muffinki. Polecam na podwieczorek.Czekoladowe muffiny z cukinią
Deser z marchewki, dyni, nawet buraka, ale żeby z cukinii? A jednak zdrowa kuchnia potrafi - nomen omen- zdrowo zaskoczy...Muffinki :)
Muffinki szybkie :) bardzo bardzo szybkie :)Zobacz więcej przepisów na: