Mufinki z ketchupem

Mufinki z ketchupem

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

ciasto kruche nie tylko można wykorzystać do jabłecznika lub sernika, polecam wersje w foremkach z nadzieniem budyniowym.

Składniki:

·       ½ kg mąki pszennej

·       1 szk. cukru pudru

·       6 żółtek

250 g margaryny

Składniki na budyń:

·        500 ml mleka

·        2 łyżki mąki ziemniaczanej

·        2 łyżki mąki pszennej

·        3 łyżki cukru

·        100 g margaryny

Sposób przygotowania:

1.    Wsypujemy mąkę  do miski.

2.    Dodajemy margarynę, żółtka oraz cukier.

3.    Wyrabiamy ciasto.

4.    Rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka.

5.    Kółka układamy w foremkach.

6.    W tym czasie przygotowujemy budyń. Do garnka wlewamy odmierzoną ilość mleka, odlewamy pól szklanki.

7.    Wsypujemy do garnka cukier i mleko zagotowujemy co jakiś czas mieszając, aby cukier się rozpuścił. Mąkę mieszamy z mlekiem w szklance i wlewamy do gotującego się mleka, szybko mieszamy. Całość zagotowujemy i chwilkę gotujemy aż masa stanie się gęsta.

8.     Po ostygnięciu budyń miksujemy z masłem do otrzymania gładkiej konsystencji.

9.    Foremki wypełniamy budyniem i przykrywamy kółkiem z  ciasta.

10. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny – pieczemy aż do zarumienienia.

11. Smacznego

 

 

 

 

# Tagi:

Autor: maalikaa

Polecamy nasze przepisy