Ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru pudru
półtorej szklanki mąki pszennej
15 dag masła lub margaryny
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki powidła śliwkowego
2 łyżki rodzynek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
Dodatkowe składniki:
cukier puder do posypania
1 jabłko
sok z cytryny
1. Masło lub margarynę dokładnie ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie dodajemy cynamon, powidło, sok z cytryny, mąkę, proszek do pieczenia, rodzynki i dokładnie ucieramy.
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek.
3. Jabłko obieramy i kroimy na plasterki ( bez gniazd nasiennych ). Plasterki układamy na przygotowanych do pieczenia muffinkach, następnie plasterki jabłek skropiamy sokiem z cytryny.
4. Tak przygotowane muffinki pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni i sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.
5. Upieczone studzimy i oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.
Ciasto z masą kawową i jabłkami
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu