Jest to mój autorski przepis na muffinki z pokrzywą, które według mnie są pyszne. Pokrzywa jest w nich bardzo wyczuwalna, ale w połączeniu z orzeźwiającą bitą śmietaną smakuje doskonale.
Ciasto:
2 małe jajka
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
pół szklanki cukru
5 łyżek oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pół pęczka pokrzywy
Dodatkowo:
1 galaretka o smaku miętowo-jabłkowym
1 szklanka śmietany kremówki 30%
1. Liście pokrzywy umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmiksować blenderem na gładką masę i odmierzyć 3 łyżki.
2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wlać olej i chwilę poubijać. Następnie dodać obie mąki, proszek do pieczenia i pokrzywę. Całość dokładnie wymieszać.
3. Ciasto przełożyć do formy do pieczenia muffinek, używając papierowych papilotek. Następnie piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni sprawdzając suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone muffinki dokładnie wystudzić.
4. Odłożyć 2 płaskie łyżki galaretki w proszku do dekoracji, pozostałą rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
5. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę i dokładnie ubić. Śmietaną udekorować muffinki i odstawić do stężenia.
6. Przed podaniem muffinki posypać odłożoną galaretką i podawać.
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu