Muffinki z chałwą i rodzynkami

Muffinki z chałwą i rodzynkami

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Sprawdzony przepis na muffinki. Pyszne muffinki przygotowuje się bardzo szybko, ucieramy składniki, pieczemy i gotowe. Podczas pieczenia po całym domu unosi się pyszny zapach. Polecam przepis na muffinki na podwieczorek lub deser.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 10 dag chałwy waniliowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 12,5 dag masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka kakao
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki rodzynek

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na muffinki z chałwą:

  1. Najpierw masło lub margarynę trzeba utrzeć razem z chałwą i cukrem pudrem na puszystą masę.
  2. Następnie trzeba wbijać po jednym jajku i dokładnie utrzeć, wsypać kakao, proszek i mąkę, dokładnie utrzeć (ciasto wyjdzie nam dość gęste). Na koniec do ciasta musimy wsypać rodzynki i dokładnie wymieszać.
  3. Teraz ciasto musimy przełożyć do formy do pieczenia muffinek, możemy dodatkowo użyć papierowych papilotek.
  4. Nasze pyszne muffinki musimy piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzić suchym patyczkiem czy są upieczone.
  5. Gdy są upieczone, musimy je wystudzić i podawać.

Pyszne muffinki gotowe.

Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy