1.Najpierw jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
2.Wlać olej i jeszcze raz ubić.
3.Dodać proszek do pieczenia, kakao mąkę, wlać mleko i wszystko zmiksować na gładki ciasto.
4.Dodać pokruszone markizy. Wymieszać.
5.Następnie ciasto wlać do formy do pieczenia muffinek.
6.Piec przez około 25 minut w 170 stopniach.
7.Przygotować bitą śmietanę. Śnieżkę ubić z mlekiem.. Dodać kakao i jeszcze chwilkę ubijać.
8.Ostudzone muffinki udekorować bitą śmietaną.
9.Markizy pokruszyć i posypać nimi muffinki. Smacznego!
Przepis na muffinki - prosta sprawa a niebo w gębie! A gdy mamy muffinki z ziarnami to już zupełny delikates. Polecam mój przepis na muffinki z ziarnami!
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.