Zapraszam na bardzo, bardzo pyszne, mięciutkie i pachnące muffinki. Pełne pysznych bakalii, owoców i aromatycznego cynamonu. Są idealne na podwieczorek. Polecam przepis.
12,5 dag masła lub margaryny
3 jajka
szczypta soli
4 płaskie łyżki cukru pudru
półtorej szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki rodzynek
2 kostki mlecznej czekolady
4 kostki białej czekolady
50 ml mleka
2 płaskie łyżki śmietany 12%
2 płaskie małe łyżeczki cynamonu
15 truskawek
1. Truskawki należy umyć, następnie dokładnie i delikatnie osuszyć, usunąć szypułki, następnie przekrawać je na pół. Obie czekolady pokroić na małą kosteczkę.
2. Masło lub margarynę przełożyć do miski i ucierać z cukrem pudrem i szczyptą soli na puszystą masę, następnie wbijać stopniowo po jednym jajku i ucierać. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, dodać śmietanę i dokładnie utrzeć. Na koniec wsypać bakalie, dodać pokrojone truskawki i wlać mleko, całość wymieszać dokładnie łyżką.
3. Ciasto przełożyć do foremki do pieczenia muffinek, dodatkowo używając papierowych papilotek.
4. Tak przygotowane muffinki piec około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzic suchym patyczkiem czy są upieczone.
5. Gdy muffinki będą upieczone wystudzić je i podawać. Przed podaniem można według uznania oprószyć je cukrem pudrem.
6. Smacznego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu