Ziołowe ziemniaczki z piekarnika z sosem jogurtowym

Ziołowe ziemniaczki z piekarnika z sosem jogurtowym

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Takie ziemniaczki z piekarnika z sosem jogurtowym to bardzo smaczna propozycja na bezmięsny i lekki obiad. Przyprawa węgierska nadaje ziemnakom lekkiej pikantności. Do tego sos jogurtowy i mnóstwo pachnącego koperku. 

Składniki:

  • 2 łyżeczki przyprawy węgierskiej
  • pęczek koperku
  • sól do smaku
  • 1 kg młodych ziemniaków ( najlepiej małych jednakowej wielkości )
  • 2 - łyżki oleju
  • czubryca zielona według uznania
  • 20 dag jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Najpierw należy ziemniaki obrać, umyć i wrzucić do garnka, zalać wodą, wsypać sól do smaku i gotować do miękkości. Gdy ziemniaki będą miękkie odcedzić je i przełożyć do formy żaroodpornej. Następnie oprószyć przyprawą węgierską, wlać olej, delikatnie przemieszać, tak, żeby ziemniaki były obtoczone ziołami i olejem.

Przepis na ziołowe ziemniaczki z piekarnika z sosem jogurtowym:

  1. Tak przygotowane ziemniaczki należy piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia tak około 15 minut.
  2. Koperek umyć i osuszyć, następnie drobno posiekać.
  3. Jogurt naturalny wymieszać z czubrycą zieloną do smaku i dodać połowę posiekanego koperku.
  4. Pozostałym koperkiem posypać ziemniaczki i podawać  je z jogurtem. 

Pyszne, proste danie obiadowe z ziemniaków gotowe, smacznego:)

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy