Młoda kapustka z ziemniaczkami

Młoda kapustka z ziemniaczkami

Ocena: ★

10 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Jest to smaczne i lekkie danie, u mnie obowiązkowo posypane dużą ilością świeżego koperku. Młodą kapustkę z ziemniaczkami polecam na obiad.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • młode ziemniaki ( około 1 kg )
  • 2-3 łyżki śmietany 12 %
  • 2-3 łyżki masła
  • sól i pieprz mielony do smaku
  • posiekany świeży koperek ( dowolna ilość )
  • stopione masło do polania ziemniaków

Sposób przygotowania:

Przepis na młodą kapustkę z ziemniaczkami:

  1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, drobno kroimy i płuczemy, następnie przekładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka odcedzamy ją z nadmiaru wody.
  2. Do ugotowanej kapusty dodajemy masło, śmietanę i posiekany koperek, chwilę dusimy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
  3. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, miękkie odcedzamy.
  4. Na talerze nakładamy porcję kapusty, ziemniaków, następnie ziemniaki polewamy masłem i całość posypujemy posiekanym koperkiem.

Młodą kapustkę z ziemniaczkami podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy