Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Młoda kapusta

print Drukuj
Młoda kapusta

Wędrówki po kuchni

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.7

6 ocen

Oto można powiedzieć klasyka polskiego stołu, królowa sezonowych dań czyli przepis na młodą kapustę. Młoda kapusta to proste i niewyszukane danie. Oczywiście każdy swój przepis na młodą kapustę nazwie najlepszym, ale mój przepis jest sprawdzonym i klasycznym przepisem na młodą kapustę, takim jak robiła moja mama. Z dużą ilością świeżego koperku i bez zbędnych dodatków i przypraw. Co pokazuje, że proste, wiejskie przepisy są najlepsze.

składniki
  • 2 główki młodej kapusty
  • 120 g słoniny ( można użyć podgardla lub wędzonego boczku)
  • 2-3 szklanki wody
  • 1 duży pęczek koperku
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • pieprz czarny
  • sól
sposób przygotowania

Przepis na młoda kapustę w kilku krokach:

  1. Najpierw kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy, a następnie do dużego garnka wlewamy wodę tak, aby dno było przykryte. Dodajemy kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu mieszając. Kapusta stopniowo zacznie zmniejszać objętość.
  2. W tym czasie słoninę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na patelni, do wytopienia się tłuszczu. Dodajemy do gotującej się kapusty pozostawiając na patelni tłuszcz.
  3. Teraz cebulę obieramy, kroimy w drobna kostkę i wrzucamy na patelnię z tłuszczem. Podsmażamy do momentu, aż cebulka się zeszkli i dodajemy do gotującej się kapusty również pozostawiając tłuszcz na patelni.
  4. Pozostawiony tłuszcz na patelni podgrzewamy, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania jasnej zasmażki. Zasmażkę dodajemy do kapusty i mieszamy.
  5. Doprawiamy do smaku czarnym pierzem i solą. Pod koniec gotowania dodajemy sporą ilość posiekanego koperku i mieszamy.
  6. Młoda kapusta najlepiej smakuje podawana z chlebem lub młodymi ziemniaczkami. 

 

Smacznego!

Ocena:
3.7
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!