Młoda kapusta zasmażana z przecierem

Młoda kapusta zasmażana z przecierem

Ocena: ★

16 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Gdy na obiad schabowy, a jak schabowy o tej porze roku, to wtedy oczywiście obok młode ziemniaki i młoda kapusta zasmażana. U mnie młoda kapusta z dodatkiem odrobiny przecieru pomidorowego. Już nie mogę się doczekać i jestem pewien, że młoda kapusta w tej wersji to mistrzostwo świata.

Składniki:

  • 2 młode kapusty 
  • 2 cebule
  • 1 pęczek kopru
  • 0,5 kg cienkiej kiełbasy (bardzo dobra kiełbasa polska z Lidla)
  • przecier pomidorowy w kartoniku z Lidla
  • łyżka czubata mąki
  • łyżka masła
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta:

  1. Kapustę dokładnie płuczę i kroję lub szatkuję. Następnie wrzucam do dużego garnka napełnionego do połowy wrzącą wodą z przyprawami i gotuję 15 minut.
  2. W międzyczasie kroję kiełbasę w kostkę i cebulę w piórka. Kiełbasę i cebulę smażę na patelni i dodaję do kapusty. Następnie dodaję przecier pomidorowy i gotuję następne 15 minut.
  3. Gdy kapusta jest miękka zaprawiam ją zasmażką, czyli mąką zasmażoną na maśle i podaję na gorąco z pysznym chlebem, wtedy młoda kapusta smakuje najlepiej.

Smacznego

Autor: Celt

Polecamy nasze przepisy