Młoda kapusta zasmażana z boczkiem

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem

Ocena:

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Nie ma to jak młoda kapusta z wędzonym boczkiem. Ach, młoda kapusta…. ten smak i aromat pamiętam jeszcze z dzieciństwa, gdy babcia szykowała nam obiadki. To było coś… Nie, to nie było coś, to była najlepsza na świecie młoda kapusta z boczkiem. Oto przepis.

Składniki:

  • 2 młode kapusty 
  • 40 dag wędzonego i chudego boczku
  • 2 duże marchewki utarte na grubych oczkach
  • 2 cebule
  • 1 pęczek kopru
  • przecier pomidorowy 
  • łyżka mąki pszennej
  • plaster masła
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem:

  1. W dużym garnku smażę pokrojony w kostkę boczek, marchewkę i pokrojoną w piórka cebulę.
  2. Następnie zalewam 1l wody i dodaję ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Do garnka wkładam poszatkowaną kapustę i wszystko gotuję do czasu aż zmięknie kapusta, czyli ok. 30 minut.
  3. W trakcie gotowania dodaję posiekany koper. Na koniec zasmażam na maśle mąkę, dodaję przecier pomidorowy i wszystko wlewam do garnka z kapustą.
  4. Młoda kapusta najlepiej smakuje podawana na gorąco, np. z ziemniakami z koperkiem.

Smacznego

Autor: grzesiek

Polecamy nasze przepisy