Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Młoda kapusta z kiełbasą

print Drukuj
Młoda kapusta z kiełbasą

Zuza

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
4.3

11 ocen

Młoda kapusta zagościła w naszych sklepach i w związku z tym zaczął się sezon na pichcenie młodej kapusty. Pamiętajmy, że najlepsze (w sensie najzdrowsze) są w niej zewnętrzne liście, te najbardziej zielone, które najczęściej odrywamy i wyrzucamy. Błąd! Młoda kapusta najlepsza jest z nimi i one właśnie mają najwięcej tego, co drogocenne w kapuście.

składniki
  • 2 młode kapusty z zielonymi, wierzchnimi liściami)
  • 1 cebula
  • 1 duży pęczek koperku
  • 50 dag kiełbasy cienkiej (np. zwyczajnej)
  • 4 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego 
  • 1 kostka rosołowa 
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 duże liście laurowe
  • sól, pieprz
  • olej
sposób przygotowania

Młoda kapusta z kiełbasą:

  1. Kapustę szatkujemy (lub kroimy dużym nożem) i wkładamy do dużego garnka napełnionego do połowy gorącą wodą z kostką rosołową i przyprawami: liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  2. Kapustę dusimy na małym ogniu 20 minut, po czym dodajemy do niej przesmażoną na patelni kiełbasę (pokrojoną w kostkę) i cebulę (pokrojoną w kostkę).
  3. Całość gotujemy jeszcze jakieś 15 minut, aż kapusta będzie miękka i dodajemy koncentrat i drobno posiekany koperek.

Młoda kapusta  gotowa i w dodatku pyszna.
Młoda kapusta  może być podawana z młodymi ziemniaczkami.

Smacznego.

Ocena:
4.3
Liczba porcji 10
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!