Młoda kapusta z kiełbasą

Młoda kapusta z kiełbasą

Ocena: ★

11 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Młoda kapusta zagościła w naszych sklepach i w związku z tym zaczął się sezon na pichcenie młodej kapusty. Pamiętajmy, że najlepsze (w sensie najzdrowsze) są w niej zewnętrzne liście, te najbardziej zielone, które najczęściej odrywamy i wyrzucamy. Błąd! Młoda kapusta najlepsza jest z nimi i one właśnie mają najwięcej tego, co drogocenne w kapuście.

Składniki:

  • 2 młode kapusty z zielonymi, wierzchnimi liściami)
  • 1 cebula
  • 1 duży pęczek koperku
  • 50 dag kiełbasy cienkiej (np. zwyczajnej)
  • 4 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego 
  • 1 kostka rosołowa 
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 duże liście laurowe
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z kiełbasą:

  1. Kapustę szatkujemy (lub kroimy dużym nożem) i wkładamy do dużego garnka napełnionego do połowy gorącą wodą z kostką rosołową i przyprawami: liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  2. Kapustę dusimy na małym ogniu 20 minut, po czym dodajemy do niej przesmażoną na patelni kiełbasę (pokrojoną w kostkę) i cebulę (pokrojoną w kostkę).
  3. Całość gotujemy jeszcze jakieś 15 minut, aż kapusta będzie miękka i dodajemy koncentrat i drobno posiekany koperek.

Młoda kapusta  gotowa i w dodatku pyszna.
Młoda kapusta  może być podawana z młodymi ziemniaczkami.

Smacznego.

Autor: Zuza

Polecamy nasze przepisy