Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Młoda kapusta przepis

print Drukuj
Młoda kapusta przepis

WszelkiePrzepisy.pl

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.6

5 ocen

Wreszcie młoda kapusta na obiad! Nie mogłem się doczekać, a jak wiadomo najlepiej smakuje pierwszy raz, bo każda natępna chociaż równie dobra lub lepsza to już nie to samo, co pierwsza w roku młoda kapusta. Także, gdy młoda kapusta jest na rynku warto zrobić przepis. Polecam.

składniki
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek koperku
  • 30 dag kiełbasy grubomielonej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka smalcu
sposób przygotowania

Młoda kapusta krok po kroku:

  1. Wypłukaną kapustę dość drobno szatkujemy i wrzucamy do garnka z wodą (2 szklanki). Kapustę dusimy na małym ogniu i dodajemy do niej: utartą na grubych oczkach marchewkę, pokrojoną w kostkę kiełbasę, ziele angielskie, liście laurowe i odrobinę soli i pieprzu. Dusimy wszystko do momentu, aż kapusta zmięknie (ok. 20 minut).
  2. Wtedy dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekany koperek. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Młoda kapusta smakuje podawana na gorąco, najlepiej z dodatkiem uprażonej bagietki.
  4. Uwaga! Pierwszą kapustę najlepiej gotować 10 minut w wodzie, potem tę wodę odlać i wlać świeżą przegotowaną.

 

Młoda kapusta gotowa do jedzenia.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!