1 pietruszka
2 marchewki
2 cebule
1 główka młodej kapusty
sól i pieprz do smaku
2 kopiaste łyżeczki przyprawy do dań z kapusty
koperek świeży według uznania
5 kopiastych łyżeczek koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
1. Marchewki, pietruszkę i cebule należy obrać i umyć, następnie cebule pokroić w kostkę, a marchewki i pietruszkę należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Z kapusty należy usunąć wierzchnie brzydkie liście, następnie oczyszczoną kapustę drobno pokroić, wypłukać i dokładnie odsączyć z wody.
3. Do garnka wlać olej i rozgrzać, wrzucić cebulę i przesmażyć lekko ją rumieniąc, do cebuli dodać starte warzywa i jeszcze chwilę przesmażyć cały czas mieszając. Następnie dodać pokrojoną kapustę, całość podlać niewielką ilością gorącej wody i dusić do miękkości i odparowania całego płynu.
4. Gdy składniki będą miękkie dodać posiekany koperek, koncentrat pomidorowy i przyprawę, dusić jeszcze kilka minut cały czas mieszając i przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
5. Kapusta jest gotowa do podania. Smacznego.
Młoda kapustka z ziemniaczkami
Młoda kapusta z koncentratem pomidorowym
Młoda kapusta duszona z ciecierzycą.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu