Tak przygotowana młoda kapusta będzie wspaniałym dodatkiem do drugiego dania np. do ziemniaczków. Podczas jej przygotowania po całym domu roznosi się pyszny zapach i nie można się doczekać kiedy będzie gotowa.
2 średnie cebule
1 duży pomidor
1 główka młodej kapusty
2 płaskie łyżeczki masła
sól i pieprz do smaku
koperek świeży według uznania
2 łyżeczki przyprawy do dań z kapusty
1. Cebule należy obrać i pokroić w kostkę. Pomidora umyć, osuszyć, następnie sparzyć wrzątkiem i obrać skórkę i obranego pokroić na małe kawałki.
2. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, a następnie kapustę drobno pokroić. Koperek opłukać, osuszyć i drobno posiekać.
3. W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę i chwilę przesmażyć lekko rumieniąc, następnie dodać pokrojonego pomidora, przesmażyć razem z cebulką przez kilka minut cały czas mieszając. Następnie dodać pokrojoną kapustę, podlać niewielką ilością gorącej wody i udusć do miękkości i odparowania całego płynu.
4. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodać koperek, przyprawę do kapusty, dusić jeszcze kilka minut przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
5. Kapusta jest gotowa do podania. Smacznego.
Młoda kapustka z ziemniaczkami
Młoda kapusta z koncentratem pomidorowym
Młoda kapusta duszona z ciecierzycą.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu