Młoda kapusta duszona z ciecierzycą.

Młoda kapusta duszona z ciecierzycą.

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Ta kapusta jest niezwykle smaczna i bardzo syta. Polecam ją na bezmięsny obiad, wystarczą do niej tylko młode ziemniaczki z koperkiem. Zapraszam:)

Składniki:

2 średnie pietruszki

3 średnie cebule

1 mała główka młodej kapusty

1 puszka ciecierzycy ( 25 dag )

koperek świeży według uznania

pieprz czarny mielony do smaku

sól do smaku

1 łyżeczka czubrycy białej lub zielonej

2 łyżeczki przyprawy do dań z kapusty

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Cebule i pietruszki należy obrać, umyć i osuszyć, następnie pokroić je: cebulę w kostkę, a pietruszki w słupki lub talarki.

2. Następnie w garnku rozgrzać olej, wrzucić przygotowane warzywa i przesmażyć kilka chwil cały czas mieszając i lekko rumieniąc.

3. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, następnie drobno pokroić,  i przełożyć do przesmażonych warzyw, podlać niewielką ilością gorącej wody i dusić do miękkości.

4. Gdy warzywa będą miękkie dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę, drobno pokrojony koperek i przyprawy, następnie dusić jeszcze kilka minut przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

5. Podać i smacznego.

# Tagi:

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy