Składniki na mleczną masę:
pół szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)
350 g masła
2/3 szkl cukru
1 cukier waniliowy
gotowa polewa mleczna
białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. następnie dodajemy cukier, gdy cukier nie będzie wyczuwalny dodajemy po jednym żółtku, a na sam koniec przesianą mąkę ziemniaczaną ze zwykłą oraz kakao.
przekładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 25-35 min, do tzw. suchego patyczka. w temp 180 stopni.
mleczna masa:
mleko należy zagotować, dodać cukier i cukier waniliowy. należy je ostudzić. ucieramy masełko, i powolutku dodajemy ostudzone mleczko. na sam koniec dodajemy mleko w proszku.
upieczony i ostygnięty biszkopt, przedzielamy na dwie części. i przekładamy gotową masą mleczną. na to nakładamy drugi biszkopt i polewamy gotową polewą. ( u mnie zawsze jest kupna, ponieważ zwykła domowa nigdy mi nie wychodzi)
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu