Miodowy z jabłkami

Miodowy z jabłkami

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Cóż za miękkie ciasto, wprost rozpływa się w ustach, polecam jest nieziemskie!

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
Placek miodowy:
30 dag mąki pszennej
15 dag margaryny
2 łyżki miodu sztucznego
1 łyżeczka sody
1 łyżka śmietany
10 dag cukru
1 jajko
Krem budyniowy:
15 dag cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
1 margaryna
0,5 litra mleka
Krem z jabłek:
1,25 kg jabłek
1 szkl cukru
1 szt galaretka czerwona
1 szt galaretka żółta

Sposób przygotowania:

Zacznijmy przygotowanie ciasta od biszkopta:

Białka oddzielmay od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wlewamy żółtka i olej mieszamy wsypujemy mąkę i proszek.Wykładamy na formę 25/36 i pieczemy do 30 minut w 180 stopniach.

Następnie zróbmy ciasto miodowe:

Z mąki, margaryny, miodu, sody, śmietany cukru jajka robimy  i dzielimy je na 2 części i pieczemy 2 placki w 180 stopniach przez 40 minut.

Na końcu zróbmy krem:

W niewielkiej ilości mleka rozrabiamy mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Do gotującego wlewamy mąki. Gotujemy i studzimy jak będzie gęsty. Margarynę ucieramy i miksujemy z kremem. 

Zróbmy warstwę jabłkowa:

Obrane jabłka ścieramy na dużej tarce i smażymy. Każdą galaretkę rozpuszczamy w osobnym naczyniu w 0,5 szklanki wody. Usmażone jabłka dzielimy na dwie równe części do jednej dodajemy jedną galaretkę do drugiej drugą.

Przełożenie gotowego placka miodowego z jabłkami:

Placek miodowy-krem budyniowy-jabłka z galaretką czerwoną (gęstniejące)-krem budyniowy-biszkopt –krem budyniowy- jabłka z galaretką żółtą (gęstniejący)- krem budyniowy- placek miodowy dekoracja

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy