Miodowy z jabłkami
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
2 Ocen
Ilość porcji: 20
Cóż za miękkie ciasto, wprost rozpływa się w ustach, polecam jest nieziemskie!
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
Placek miodowy:
30 dag mąki pszennej
15 dag margaryny
2 łyżki miodu sztucznego
1 łyżeczka sody
1 łyżka śmietany
10 dag cukru
1 jajko
Krem budyniowy:
15 dag cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
1 margaryna
0,5 litra mleka
Krem z jabłek:
1,25 kg jabłek
1 szkl cukru
1 szt galaretka czerwona
1 szt galaretka żółta
Sposób przygotowania:
Zacznijmy przygotowanie ciasta od biszkopta:
Białka oddzielmay od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wlewamy żółtka i olej mieszamy wsypujemy mąkę i proszek.Wykładamy na formę 25/36 i pieczemy do 30 minut w 180 stopniach.
Następnie zróbmy ciasto miodowe:
Z mąki, margaryny, miodu, sody, śmietany cukru jajka robimy i dzielimy je na 2 części i pieczemy 2 placki w 180 stopniach przez 40 minut.
Na końcu zróbmy krem:
W niewielkiej ilości mleka rozrabiamy mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Do gotującego wlewamy mąki. Gotujemy i studzimy jak będzie gęsty. Margarynę ucieramy i miksujemy z kremem.
Zróbmy warstwę jabłkowa:
Obrane jabłka ścieramy na dużej tarce i smażymy. Każdą galaretkę rozpuszczamy w osobnym naczyniu w 0,5 szklanki wody. Usmażone jabłka dzielimy na dwie równe części do jednej dodajemy jedną galaretkę do drugiej drugą.
Przełożenie gotowego placka miodowego z jabłkami:
Placek miodowy-krem budyniowy-jabłka z galaretką czerwoną (gęstniejące)-krem budyniowy-biszkopt –krem budyniowy- jabłka z galaretką żółtą (gęstniejący)- krem budyniowy- placek miodowy dekoracja
Autor: aga-27
Polecamy również
Miodowy z jabłkami
Cóż za miękkie ciasto, wprost rozpływa się w ustach, polecam jest nieziemskie!Zobacz więcej przepisów na: