Taki placek smakuje na ciepło jak i na zimno. Można go podać na obiad lub nawet na kolację.
20 dag ziemniaków
10 dag żółtego sera
półtorej szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżka oleju
ciepła woda ( tak około pół szklanki )
masło do posmarowania formy
1. Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie gotujemy do miękkości, miękkie odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy.
2. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dwie łyżki sera odkładamy do posypania.
3. Do miski dajemy mąkę, proszek do pieczenia, papryki, sól, ser, ziemniaki i olej, miszamy i stopniowo wlewając wodę zagniatamy mięciutkie ciasto.
4. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do tortownicy posmarowanej masłem, o średnicy 23 cm.
5. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Pod koniec pieczenia placek posypujemy odłożonym serem i zapiekamy aż ser się rozpuści.
7. Kroimy i podajemy. Smacznego.
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu