Sznycle z serem
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
6 Ocen
Ilość porcji: 10
To sprawdzony przepis na sznycle z żółtym serem. W Małopolsce na kotlety mielone mówi się sznycle, stąd nazwa :)
Składniki:
- 1/2 kg mięsamielonego
- 1 cebula
- szczypta przyprawy domięsa mielonego
- 5-10 dag startego żółtego sera
- 1 bułka
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki
- Szczypta soli, pieprzu
- 3-4 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
Sprawdzony przepis na mielone inaczej zwane sznyclami:
- Na patelnię wlewamy olej lub oliwę, nastepnie dodajemy pokrojoną cebulkę do jej zeszklenia, podsmażamy, zdejmujemy z ognia.
- Mięso mielone mieszamy wraz z cebulką, startym żółtym serem, mąką, przyprawami oraz jajkami.
- Kajzerkę lub dowolną inną bułkę namaczamy w wodzie, wyciskamy z nadmiaru wody, dodajemy pozniej do mięsa.
- Całość mieszamy i lekko mokrymi rękami zagniatamy mięsne kuleczki. Obtaczamy je z obu stron w bułce tartej, smażymy na złoty kolor.
Pyszne mielone gotowe.
Smacznego!
Autor: AsiaK
Polecamy również
Moje kotlety chińskie
Przepis na kotlety mielone na orientalną nutę. Polecam kotlety w tej odsłonie, tę potrawę sama wymyśliłam i jest bardzo...Kotlety mielone z warzywami
Alterntywa dla zwykłych mielonych - jako urozmaicenie obiadu lub sposób na przemycenie warzyw niejadkom. Bardzo s...Kotlety mielone z cukinią i marchewką
Kotlety mielone z cukinią i marchewką to zdrowa wersja tradycyjnego dania polskiej kuchni. Dlaczego kotlety mielone z cu...Kotlety mielone z musztardą
Przepis na mielone z musztardą - popularne kotlety mielone doprawione ostrą musztardą, doskonałe na obiad, wiec polecam...Kotleciki zapiekane
Przepyszne kotlety zapiekane z sezonowymi wazrywami.Zobacz więcej przepisów na: