Sznycle z serem

Sznycle z serem

Ocena:

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

To sprawdzony przepis na sznycle z żółtym serem. W Małopolsce na kotlety mielone mówi się sznycle, stąd nazwa :)

Składniki:

  • 1/2 kg mięsamielonego
  • 1 cebula
  • szczypta przyprawy domięsa mielonego
  • 5-10 dag startego żółtego sera
  • 1 bułka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • Szczypta soli, pieprzu
  • 3-4 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na mielone inaczej zwane sznyclami:

  1. Na patelnię wlewamy olej lub oliwę, nastepnie dodajemy pokrojoną cebulkę do jej zeszklenia, podsmażamy, zdejmujemy z ognia.
  2. Mięso mielone mieszamy wraz z cebulką, startym żółtym serem, mąką, przyprawami oraz jajkami.
  3. Kajzerkę lub dowolną inną bułkę namaczamy w wodzie, wyciskamy z nadmiaru wody, dodajemy pozniej do mięsa.
  4. Całość mieszamy i lekko mokrymi rękami zagniatamy mięsne kuleczki. Obtaczamy je z obu stron w bułce tartej, smażymy na złoty kolor.

Pyszne mielone gotowe.

Smacznego!

Autor: AsiaK

Polecamy nasze przepisy