Mazurek kajmakowy z gotową masą

Mazurek kajmakowy z gotową masą

Ocena:

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 14

Przepis na prosty mazurek kajmakowy z gotowej masy kajmakowej. Mazurek udekorowany migdałami i masą kajmakową będzie znikał z wielkanocnego stołu z prędkością rakiety, tak przynajmniej dzieje się u mnie.

Składniki:

  • 35 dag mąki pszennej 
  • 10 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 żółtka
  • gotowa masa kajmakowa
  • migdały, suszone ślwiki i gruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mazurek kajmakowy na szybko z gotową masą - gdy nie mamy czasu to chyba jedyne wyjście.

  1. Masło rozcieramy mikserem z cukrem i żółtkami, dodajemy śmietanę, mąkę, mieszamy i szybciutko zagniatamy. Z ciasta forujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
  2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy wkładamy na blache i pieczemy przez ok 20 min w temp 200 st c, upiec na złoty kolor w formie o wymiarach około 35x25 cm. Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut.
  3. Na upieczone ciasto rozsmarowujemy gotową masę kajmakową.
  4. Dekorujemy migdałami, suszonymi śliwkami i gruszkami czy co tam mamy pod ręką :)

Prosty i pyszny przepis na mazurek kajmakowy - smacznego!

Autor: Arka

Polecamy nasze przepisy