Mazurek kajmakowy z gotową masą
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
4 Ocen
Ilość porcji: 14
Przepis na prosty mazurek kajmakowy z gotowej masy kajmakowej. Mazurek udekorowany migdałami i masą kajmakową będzie znikał z wielkanocnego stołu z prędkością rakiety, tak przynajmniej dzieje się u mnie.
Składniki:
- 35 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru
- 20 dag masła
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 2 żółtka
- gotowa masa kajmakowa
- migdały, suszone ślwiki i gruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Mazurek kajmakowy na szybko z gotową masą - gdy nie mamy czasu to chyba jedyne wyjście.
- Masło rozcieramy mikserem z cukrem i żółtkami, dodajemy śmietanę, mąkę, mieszamy i szybciutko zagniatamy. Z ciasta forujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy wkładamy na blache i pieczemy przez ok 20 min w temp 200 st c, upiec na złoty kolor w formie o wymiarach około 35x25 cm. Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut.
- Na upieczone ciasto rozsmarowujemy gotową masę kajmakową.
- Dekorujemy migdałami, suszonymi śliwkami i gruszkami czy co tam mamy pod ręką :)
Prosty i pyszny przepis na mazurek kajmakowy - smacznego!
# Tagi:
Autor: Arka
Polecamy również
Mazurek kajmakowy z orzechami
Jest to przepis na nieco inny mazurek kajmakowy. Właściwie można o nim mówić mazurek orzechowy a masę kajmakową t...Wielkanocny mazurek z powidłem, kajmakiem i bakaliami.
Idealny, bardzo słodki, polecam na Wielkanocny stół. Zapewniam, że nie można się od niego oderwać. Życzę smacznego :)Mazurek kajmakowy z pomarańczowym akcentem
Niektórzy mówią, że mazurki powinno się przygotowywać na tydzień przed podaniem - będą wtedy bardzo kruche...Kajmakowo – porzeczkowy mazurek
Słodko kwaśne połączenie, na kruchym cieście. Kajmakowo–porzeczkowy mazurek - ciacho idealne.Najpiękniejszy mazurek kajmakowy
Jednym z symboli Wielkanocy w naszej kuchni jest mazurek, np. mazurek kajmakowy. To ciasto znane jest tylko w naszym kra...Zobacz więcej przepisów na: