Klasyczny przepis na masło orzechowe

Klasyczny przepis na masło orzechowe

Ocena:

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

W składzie kupnego masła orzechowego, praktycznie zawsze na etykiecie znajdziemy: tłuszcze roślinne utwardzone, inaczej tłuszcze trans. Wiele razy pisałam o prozdrowotnych właściwościach olejów roślinnych. Jednak w trakcie procesów technologicznych; którym poddawane są orzechy podczas produkcji masła orzechowego, dochodzi do radykalnych zmian właściwości.... Powstające tłuszcze trans, są jednymi z największych wrogów naszego zdrowia, dlatego zachęcam do masła orzechowego domowej roboty - zdecydowanie zdrowsza wersja! :)

Składniki:

  • Orzechy ziemne niesolone 100g

Sposób przygotowania:

I klasyczny przepis na masło orzechowe:

  1. Orzechy uprażyć na suchej patelni na niewielkim ogniu, do lekkiego zrumienienia
  2. Kiedy orzechy zaczną mocniej pachnieć, zdjąć z ognia
  3. Orzechy przełożyć do blendera i przez kilka sekund miksujemy na najwyższych obrotach
  4. Opcjonalnie odłożyć kilka łyżek orzechów – dodać na sam koniec do kremowego masła
  5. Orzechy miksować na mniejszych obrotach, raz na jakiś czas zeskrobując masę nagromadzoną na ściankach
  6. Po kilku-kilkunastu minutach - w zależności od mocy blendera - orzechy zaczną wydzielać olej i uzyskiwać kremową konsystencję
  7. Masło przełożyć do słoiczka – dodać do niego odłożone wcześniej, zmielone grubiej orzechy

Smacznego!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy