Klasyczny przepis na masło orzechowe
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
7 Ocen
Ilość porcji: 5
W składzie kupnego masła orzechowego, praktycznie zawsze na etykiecie znajdziemy: tłuszcze roślinne utwardzone, inaczej tłuszcze trans. Wiele razy pisałam o prozdrowotnych właściwościach olejów roślinnych. Jednak w trakcie procesów technologicznych; którym poddawane są orzechy podczas produkcji masła orzechowego, dochodzi do radykalnych zmian właściwości.... Powstające tłuszcze trans, są jednymi z największych wrogów naszego zdrowia, dlatego zachęcam do masła orzechowego domowej roboty - zdecydowanie zdrowsza wersja! :)
Składniki:
- Orzechy ziemne niesolone 100g
Sposób przygotowania:
I klasyczny przepis na masło orzechowe:
- Orzechy uprażyć na suchej patelni na niewielkim ogniu, do lekkiego zrumienienia
- Kiedy orzechy zaczną mocniej pachnieć, zdjąć z ognia
- Orzechy przełożyć do blendera i przez kilka sekund miksujemy na najwyższych obrotach
- Opcjonalnie odłożyć kilka łyżek orzechów – dodać na sam koniec do kremowego masła
- Orzechy miksować na mniejszych obrotach, raz na jakiś czas zeskrobując masę nagromadzoną na ściankach
- Po kilku-kilkunastu minutach - w zależności od mocy blendera - orzechy zaczną wydzielać olej i uzyskiwać kremową konsystencję
- Masło przełożyć do słoiczka – dodać do niego odłożone wcześniej, zmielone grubiej orzechy
Smacznego!
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również
Domowe masło orzechowe.
Domowe masło orzechowe jest najlepsze i dużo tańsze od kupnego. Mojej rodzinie najbardziej smakuje wersja na słodko, ale...Masło z orzechów włoskich
Orzechy włoskie to prawdziwa skarbnica zdrowia pod warunkiem, że spożywamy je z umiarem. Orzechy włoskie zawierają zdrow...Klasyczny przepis na masło orzechowe
W składzie kupnego masła orzechowego, praktycznie zawsze na etykiecie znajdziemy: tłuszcze roślinne utwardzone, inaczej...Masło orzechowo-migdałowe
Masło orzechowe – kupne najlepiej omijać szerokim łukiem; natomiast masło orzechowe domowej roboty w połączeniu z...Zobacz więcej przepisów na: