Domowe masło orzechowe.

Domowe masło orzechowe.

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Domowe masło orzechowe jest najlepsze i dużo tańsze od kupnego. Mojej rodzinie najbardziej smakuje wersja na słodko, ale jak chcemy możemy zrobić słone domowe masło orzechowe, wystarczy użyć solonych orzeszków lub masło lekko posolić. Polecam.

Składniki:

  • 50 dag orzeszków ziemnych ( waga bez łupin )
  • miód prawdziwy według uznania

Sposób przygotowania:

Przepis na domowe masło orzechowe:

  1. Orzechy dać na blaszkę, następnie prażyć je kilka minut w temperaturze 180 minut, często mieszając. Bardzo ważne: uważać, żeby nam się nie przypaliły.
  2. Następnie uprażone orzechy lekko przestudzić, powinny pozostać lekko ciepłe.
  3. Ciepłe orzechy miksować w blenderze z miodem według uznania do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  4. Gotowe domowe masło orzechowe przełożyć do słoiczka i podawać.

Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy