Domowe masło orzechowe.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 4
Domowe masło orzechowe jest najlepsze i dużo tańsze od kupnego. Mojej rodzinie najbardziej smakuje wersja na słodko, ale jak chcemy możemy zrobić słone domowe masło orzechowe, wystarczy użyć solonych orzeszków lub masło lekko posolić. Polecam.
Składniki:
- 50 dag orzeszków ziemnych ( waga bez łupin )
- miód prawdziwy według uznania
Sposób przygotowania:
Przepis na domowe masło orzechowe:
- Orzechy dać na blaszkę, następnie prażyć je kilka minut w temperaturze 180 minut, często mieszając. Bardzo ważne: uważać, żeby nam się nie przypaliły.
- Następnie uprażone orzechy lekko przestudzić, powinny pozostać lekko ciepłe.
- Ciepłe orzechy miksować w blenderze z miodem według uznania do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Gotowe domowe masło orzechowe przełożyć do słoiczka i podawać.
Smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również
Masło orzechowo-migdałowe
Masło orzechowe – kupne najlepiej omijać szerokim łukiem; natomiast masło orzechowe domowej roboty w połączeniu z...Domowe masło orzechowe.
Domowe masło orzechowe jest najlepsze i dużo tańsze od kupnego. Mojej rodzinie najbardziej smakuje wersja na słodko, ale...Klasyczny przepis na masło orzechowe
W składzie kupnego masła orzechowego, praktycznie zawsze na etykiecie znajdziemy: tłuszcze roślinne utwardzone, inaczej...Masło z orzechów włoskich
Orzechy włoskie to prawdziwa skarbnica zdrowia pod warunkiem, że spożywamy je z umiarem. Orzechy włoskie zawierają zdrow...Zobacz więcej przepisów na: