maślana drożdzówka z porzeczką
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 5
Pachnące masełkiem pyszne bułeczki z czerwoną porzeczką
Składniki:
ciasto drożdżowe:
mąka 2,5 szklanki
drożdże suche 1 opakowanie
mleko 1/2 szklanki
masło 1/2 kostki
jajko 1 szt
cukier waniliowy 1 szt
kruszonka :
mąka 3 łyżki
masło 2 łyżki
cukier 2 łyżki
porzeczki
Sposób przygotowania:
kruszonka :
w misce mieszamy wszystkie składniki,zagniatamy a potem rwiemy na kawałeczki ( tak jak do zacierek)
przygotowanie :
- suche drożdże wsypać do letniego mleka odstawi w ciepłe miejsce aż zacznie pracować
- Masło rozpuścić w rondelku , dodać razem z mlekiem i drożdżami do mąki( jajko roztrzepać z cukrem wa.). Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć miskę i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.
- ciasto rozwałkować tak aby wyszło 10-12 bułek ,wycinać szklanką ,na środku zrobić wgłębienie i kłaść po kilka porzeczek.
- układać na blaszkę
- bułeczki posmarować rozpuszczonym masłem i posypać kruszonką.
- temp.piekarnika 190 stopni piec 20 minut
# Tagi:
Autor: joanna1974
Polecamy również
maślana drożdzówka z porzeczką
Pachnące masełkiem pyszne bułeczki z czerwoną porzeczkąZobacz więcej przepisów na: