maślana drożdzówka z porzeczką

maślana drożdzówka z porzeczką

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Pachnące masełkiem pyszne bułeczki z  czerwoną porzeczką

Składniki:


ciasto drożdżowe:


mąka 2,5 szklanki
drożdże suche 1 opakowanie
mleko 1/2 szklanki
masło 1/2 kostki
jajko 1 szt
cukier waniliowy 1 szt


kruszonka :


mąka 3 łyżki
masło 2 łyżki
cukier 2 łyżki
porzeczki 

Sposób przygotowania:


kruszonka :

w misce mieszamy wszystkie składniki,zagniatamy a potem rwiemy na kawałeczki ( tak jak do zacierek)

przygotowanie :

  • suche drożdże wsypać do letniego  mleka odstawi w ciepłe miejsce aż zacznie pracować
  • Masło rozpuścić w rondelku , dodać razem z mlekiem i drożdżami do mąki( jajko roztrzepać z cukrem wa.). Wyrobić na  gładkie ciasto, przykryć miskę i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.
  • ciasto rozwałkować tak aby wyszło 10-12 bułek ,wycinać szklanką ,na środku zrobić wgłębienie i kłaść po kilka porzeczek.
  • układać na blaszkę

 

  • bułeczki posmarować rozpuszczonym masłem i posypać kruszonką.
  • temp.piekarnika 190 stopni piec 20 minut

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy