Styropian z malinami

Styropian z malinami

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Sprawdzony przepis na ciasto z malinami. Ciasto styropian, zwane także sernikiem bez sera, kto nie wie ten sie nie zorientuje że masa jest ze śmietany :)

Składniki:

  • ciasto kruche:
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • kakao 3 łyżki
  • masło 200 gram
  • żółtka 4 sztuki 
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • masa:
  • białka 4 sztuki 
  • śmietana 18 % 900 gram 
  • cukier puder 3/4 szklanki 
  • budyń śmietankowy 1 sztuka 
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • dodatkowo:
  • maliny

Sposób przygotowania:

Przepis na malinowe ciasto, pyszne :)

  1. Najpierw trzeba mąkę z kakao oraz cukrem wymieszać, następnie dodać żółtka oraz masło starte na tarce, szybko zagnieść ciasto, które musimy teraz podzielić na dwie części. Jedną część trzeba schować do lodówki, a drugą wylepić dno okrągłej formy i piec 15 minut w 180 stopniach.
  2. Teraz musimy białka przełożyć do miski i ubić na sztywną pianę. W drugiej misce trzeba zmiksować śmietanę z cukrem pudrem oraz proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną, przelać na podpieczony i zimny spód, a na wierzch wysypać maliny
  3. Teraz musimy resztę ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce na ciasto.
  4. Ciasto musimy piec w 180 stopniach 40 minut, po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Pyszne ciasto z malinami gotowe.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy