Makowo- serowe ciasto

Makowo- serowe ciasto

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Bardzo warstwowe i bardzo smaczne ciasto z makiem jabłkami i serem!

Składniki:

Ciasto:

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1-2 łyżki śmietany

3 żółtka

20 dag margaryny

20 dag cukru pudru

40 dag mąki

Mak:

3 krople oleju migdałowego

2 jajka

20 dag maku

20 dag cukru

Ser:

1 łyżka budyniu śmietankowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sok z 0,5 cytryny

5 jaj

25 dag cukru pudru

10 dag margaryny

50 dag sera

Jabłka:

1,5 kg jabłek

1 galaretka cytrynowa

2 łyżki cukru

Dodatkowo:

1 polewa

Sposób przygotowania:

Zacznijmy od przygotowania ciasta:

Dajmy na stolnicę margarynę, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę, cukier puder wykonajmy ciasto. Podzielmy go na dwie równe części. Jedną upieczmy osobno. A na drugie ciasto układamy kupkami naprzemiennie mak i ser. Pieczmy około 50 minut.

Przygotujmy mak:

Mak najlepiej dzień wcześniej przygotować sparzyć i zmielić dwa razy Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy przygotowany mak i olejek. Na końcu pianę ubita z białek.

Przygotujmy ser:

Ser należy zmielić dwa razy. Następnie utrzyjmy margarynę z cukrem i żółtkami. Dodajemy zmielony ser, proszek do pieczenia, budyń w proszku i sok z połowy cytryny. Z białek należy ubić pianę i na samym końcu zmieszać z serem.

Zróbmy warstwę jabłkową:

Jabłka obierzmy i zetrzyjmy na tarce o dużych oczkach. Włużmy je do garnka i smażymy ciągle mieszając, pod koniec należy dodać cukier i galaretkę w proszku ( można dać dwie galaretki) Chwilkę jeszcze smażymy. Wystudźmy. 

Przełożenie gotowego ciasta:

Ciasto z makiem i serem- letnie jabłka- ciasto- polewa

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy