Makowo- serowe ciasto
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 20
Bardzo warstwowe i bardzo smaczne ciasto z makiem jabłkami i serem!
Składniki:
Ciasto:
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki śmietany
3 żółtka
20 dag margaryny
20 dag cukru pudru
40 dag mąki
Mak:
3 krople oleju migdałowego
2 jajka
20 dag maku
20 dag cukru
Ser:
1 łyżka budyniu śmietankowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sok z 0,5 cytryny
5 jaj
25 dag cukru pudru
10 dag margaryny
50 dag sera
Jabłka:
1,5 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 polewa
Sposób przygotowania:
Zacznijmy od przygotowania ciasta:
Dajmy na stolnicę margarynę, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę, cukier puder wykonajmy ciasto. Podzielmy go na dwie równe części. Jedną upieczmy osobno. A na drugie ciasto układamy kupkami naprzemiennie mak i ser. Pieczmy około 50 minut.
Przygotujmy mak:
Mak najlepiej dzień wcześniej przygotować sparzyć i zmielić dwa razy Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy przygotowany mak i olejek. Na końcu pianę ubita z białek.
Przygotujmy ser:
Ser należy zmielić dwa razy. Następnie utrzyjmy margarynę z cukrem i żółtkami. Dodajemy zmielony ser, proszek do pieczenia, budyń w proszku i sok z połowy cytryny. Z białek należy ubić pianę i na samym końcu zmieszać z serem.
Zróbmy warstwę jabłkową:
Jabłka obierzmy i zetrzyjmy na tarce o dużych oczkach. Włużmy je do garnka i smażymy ciągle mieszając, pod koniec należy dodać cukier i galaretkę w proszku ( można dać dwie galaretki) Chwilkę jeszcze smażymy. Wystudźmy.
Przełożenie gotowego ciasta:
Ciasto z makiem i serem- letnie jabłka- ciasto- polewa
Autor: aga-27
Polecamy również
Makowo- serowe ciasto
Bardzo warstwowe i bardzo smaczne ciasto z makiem jabłkami i serem!Zobacz więcej przepisów na: