Makowiec

Makowiec

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Oto pyszny makowiec na Święta! Polecam sprawdzony przepis na makowiec, na pewno zasmakuje każdemu i będzie pięknei prezentował się na świątecznym stole.

Składniki:

  • 0,5 szt cukru waniliowego
  • 1 jajo
  • 9 żółtek
  • 50 dag cukru
  • 1 margaryna
  • 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
  • ¼ szkl oleju
  • Sok z 0,5 szt cytryny
  • 4 krople olejku migdałowego
  • 70 dag mąki
  • 1 ½ łyżki kaszy manny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 22,5 dag margaryny
  • 1 garść krojonych orzechów włoskich
  • 1 garść rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 50 dag mielonego maku

Sposób przygotowania:

Przepis na makowiec w kilku krokach:

  1. Proszek do pieczenia i pięćdziesiąt deko mąki pszennej mieszamy z całą margaryną i pięcioma żółtkami utartymi z cukrem waniliowym i 3 łyżkami cukru.
  2. Robimy ciasto, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce do dwóch godzin.
  3. Resztę mąki pszennej i 12,5 dag margaryny i 12,5 dag cukru zagniatamy razem. Ciasto dzielimy na pół do jednej dodajemy kakao. Obie schładzamy w lodówce przez 2 godziny.
  4. Mak sparzamy i mielimy. Łączymy z pozostałą margaryną i 22 dag cukru, olejem oraz miodem. Dodajemy do niego orzechy, bakalie i podgrzewamy 20 minut, mieszając. Podlewamy ¾ szkl wody. Studzimy.
  5. Jajko i resztę żółtek ucieramy z cukrem i sokiem z cytryny. Wlewamy do maku.
  6. Dodajemy budyń, kaszę mannę i olejek. Mieszamy.
  7. Do formy 25/36 dajemy ciasto- mak- kawałki jasnej i kakaowej kruszonki ( rękoma rwiemy kawałki). Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

Można smakować pyszny makowiec. Prawda, ze łatwy przepis?

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy