Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Makowiec zawijany tradycyjny

print Drukuj
Makowiec zawijany tradycyjny

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
3.7

11 ocen

Wspaniały smak dzieciństwa, mak z rozkoszą rozgryzany w zębach, tak właśnie kojarzy mi się tradycyjny polski makowiec. I dlatego kultywuje tę tradycję i piekę makowiec na potęgę w okresie świątecznym :)

składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • szklanka mleka
  • 5 dag drożdży
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • duża łyżka masła
  • masa makowa gotowa w puszce
  • skórka z pomarańczy kandyzowana
  • lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 – 4 łyżki gorącej wody
  • można dać odrobinę soku z cytryny
sposób przygotowania

Makowiec na pewno wyjdzie super, gdy zrobimy tak:

  1. Ze składników na ciasto odsypujemy odrobinę mąki i cukru do kilku łyżek mleka, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe składniki łączymy ze sobą i dodajemy nasz rozczyn. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  2. Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę, rozwałkowujemy 2 placki, które następnie smarujemy gotowym makiem z puszki.
  3. Zwijamy ciasto w strucle i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Wystudzone strucle polewamy lukrem (wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem) i posypujemy skórką z pomarańczy.

Makowiec gotowy! 
Smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!