Polecamy dzisiaj:

Żurek wielkanocny

Makowiec drożdżowy

print Drukuj
Makowiec drożdżowy

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
3.7

4 oceny

Świąteczne, wykwintne ciasto, wspaniały smak, taki właśnie jest świąteczny makowiec. Niezbyt skomplikowane ciasto, ale sprawiające niektórym wiele trudności. Makowiec wg mojego przepisu jest może niełatwy, ale na pewno się uda.

składniki
  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • kostka masła
  • 10 dkg drożdży
  • 0,75 szklanki mleka
  • kilka kropli esencji arakowej
  • sok z połowy cytryny
  • margaryna do smarowania
  • masa makowa:
  • pół kg maku
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • kostka masła
  • esencja migdałowa
  • paczka bakalii
sposób przygotowania

Makowiec drożdżowy przygotowuje się tak:

  1. Najpierw należy przygotować masę makową. W tym celu należy mak zalać wrzątkiem, wypłukać co zbędne, znowu zalać wrzątkiem i zostawić na noc. Następnego dnia mak odsączyć, najlepiej przez sitko. Przecedzony mak mielimy trzy razy w maszynce do mięsa.
  2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i dodajemy do maku. Dodajemy też masło roztopione w rondelku i esencję arakową. Na koniec do masy makowej dodajemy bakalie.
  3. Teraz kolej na ciasto. Mąkę przesiewamy przez sitko i odsypujemy trochę, aby dodać do niej pokruszone drożdże, płaską łyżeczkę cukru i kilka łyżek ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Roztrzepujemy białka i odstawiamy w chłodne miejsce, w tym czasie ubijamy z cukrem żółtka i dodajemy resztę ciepłego mleka. Masę żółtkową połączoną z sokiem z cytryny dolewamy do mąki w misce, dodajemy rozpuszczone drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy długo, posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia.
  5. Po godzinie ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na prostokątne placki, wykładamy na każdy placek masę makową i zwijamy strucle.
  6. Makowce zawijamy w pergamin dość ciasno (ok. 1-2cm luzu) i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni jakieś 40 - 50 minut.


Smacznego :)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!