Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Łaciate ciasto kokosowo- makowe

print Drukuj
Łaciate ciasto kokosowo- makowe

Agnieszka L.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
5.0

1 ocena

Sprawdzony przepis na makowiec, w łaciatym wydaniu :) Łaciate i piękne ciasto zasmakuje każdemu, bo smak jest nieziemski!

składniki
  • Ciasto jasne:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szklanki oleju
  • Ciasto ciemne:
  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki oleju
  • Wkładka kokosowo- makowa:
  • 5 białek
  • ¾ szkl cukru
  • ¾ szkl suchego maku
  • ¾ szkl wiórek kokosowych
  • Masa:
  • 3 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki mąki
  • 0,33 szkl mleka
  • Masło
  • 2 łyżki spirytusu
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na makowiec w łaciatym wydaniu:)

  1. Najpierw musimy przygotować jasne ciasto i tak na początku wybijamy z jajek białka i ubijamy je na sztywną pianę z  cukrem. Nastepnie wsypujemy makę ziemniaczaną i chwilkę ubijamy. Na końcu wlewamy olej i ocet wymieszane ze sobą. 
  2. Teraz pora na przygotowanie ciasta ciemnego, więc żółtka jajek  i dwa całe jajka ucieramy dokładnie z cukrem mikserem do białości. Po czym wsypujemy mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. 
  3. Ciasto jasne i ciasto ciemne układamy w foremce kupkami tworząc szachownicę. Wierzch delikatnie od góry mieszamy widelcem, pieczemy w 180 stopniach około 35 minut w formie 25/36. Studzimy ciasto i przekrawamy na dwie równe części.
  4. Kolejnym krokiem jest masa: trzy żółtka ucieramy na parze z cukrem pudrem. Gdy masa jest ciepła dodajemy kakao, mąkę pszenną i gotujące mleko. Jeszcze chwilę ucieramy. Chłodzimy. Ucieramy z masłem i spirytusem.
  5. Ostatnim krokiem jest wkładka kokosowo- makowa, którą robimy następująco: białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Do ubitych wsypujemy mak i wiórki kokosowe. Mieszamy i wykładamy na formę pieczemy do 40 minut w 180 stopniach.
  6. Tak powinno wyglądac przełożenie gotowego ciasta: połowa ciasta - połowa masy - wkładka - reszta masy - ciasto

Pyszny makowiec gotowy.

Smacznego!

Ocena:
5.0
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!