Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Łaciate ciasto kokosowo- makowe

print Drukuj
Łaciate ciasto kokosowo- makowe

Agnieszka L.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
5.0

1 ocena

Sprawdzony przepis na makowiec, w łaciatym wydaniu :) Łaciate i piękne ciasto zasmakuje każdemu, bo smak jest nieziemski!

składniki
  • Ciasto jasne:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szklanki oleju
  • Ciasto ciemne:
  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki oleju
  • Wkładka kokosowo- makowa:
  • 5 białek
  • ¾ szkl cukru
  • ¾ szkl suchego maku
  • ¾ szkl wiórek kokosowych
  • Masa:
  • 3 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki mąki
  • 0,33 szkl mleka
  • Masło
  • 2 łyżki spirytusu
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na makowiec w łaciatym wydaniu:)

  1. Najpierw musimy przygotować jasne ciasto i tak na początku wybijamy z jajek białka i ubijamy je na sztywną pianę z  cukrem. Nastepnie wsypujemy makę ziemniaczaną i chwilkę ubijamy. Na końcu wlewamy olej i ocet wymieszane ze sobą. 
  2. Teraz pora na przygotowanie ciasta ciemnego, więc żółtka jajek  i dwa całe jajka ucieramy dokładnie z cukrem mikserem do białości. Po czym wsypujemy mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. 
  3. Ciasto jasne i ciasto ciemne układamy w foremce kupkami tworząc szachownicę. Wierzch delikatnie od góry mieszamy widelcem, pieczemy w 180 stopniach około 35 minut w formie 25/36. Studzimy ciasto i przekrawamy na dwie równe części.
  4. Kolejnym krokiem jest masa: trzy żółtka ucieramy na parze z cukrem pudrem. Gdy masa jest ciepła dodajemy kakao, mąkę pszenną i gotujące mleko. Jeszcze chwilę ucieramy. Chłodzimy. Ucieramy z masłem i spirytusem.
  5. Ostatnim krokiem jest wkładka kokosowo- makowa, którą robimy następująco: białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Do ubitych wsypujemy mak i wiórki kokosowe. Mieszamy i wykładamy na formę pieczemy do 40 minut w 180 stopniach.
  6. Tak powinno wyglądac przełożenie gotowego ciasta: połowa ciasta - połowa masy - wkładka - reszta masy - ciasto

Pyszny makowiec gotowy.

Smacznego!

Ocena:
5.0
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!