Oryginalne ciasto.Po przekrojeniu ciasta w środku wygląda jak "żołądek", dlatego stąd nazwa "Żołądkowiec". Ciekawe i pyszne ciasto.
1.Ucieramy żółtka z cukrem.
2.Dodajemy margarynę, olej, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. 3.Dokładnie mieszamy.
4.Następnie dodajemy ubitą pianę z białek.
5.Mieszamy łyżką.
6.Ciasto dzielimy na trzy części.
7.Do pierwszej części wsypujemy mak i mieszamy.
8.Do drugiej części dodajemyteż kakao i mieszamy.
9.Do trzeciej części dodajemy łyżkę mąki, mieszamy.
10.Podłużną foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
11. Wlewamy ciasto z makiem, pośrodku wzdłuż foremki robimy rowek (przejechać dwa razy nożem) i wlewamy ciasto z kakao. Znowu zrobić rowek i wlewamy ciasto białe.
12.Ciasto wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika.
13.Pieczemy w temp. 200 st. - 220 st. około 50 minut.
14.Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu