Ciasto "Żołądkowiec"
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen
Ilość porcji: 12
Oryginalne ciasto.Po przekrojeniu ciasta w środku wygląda jak "żołądek", dlatego stąd nazwa "Żołądkowiec". Ciekawe i pyszne ciasto.
Składniki:
- 2 szklanki mąki (1 łyżkę odsypać)
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki maku
- 25 dag margaryny
- 6 jajek
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki kakao
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1.Ucieramy żółtka z cukrem.
2.Dodajemy margarynę, olej, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. 3.Dokładnie mieszamy.
4.Następnie dodajemy ubitą pianę z białek.
5.Mieszamy łyżką.
6.Ciasto dzielimy na trzy części.
7.Do pierwszej części wsypujemy mak i mieszamy.
8.Do drugiej części dodajemyteż kakao i mieszamy.
9.Do trzeciej części dodajemy łyżkę mąki, mieszamy.
10.Podłużną foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
11. Wlewamy ciasto z makiem, pośrodku wzdłuż foremki robimy rowek (przejechać dwa razy nożem) i wlewamy ciasto z kakao. Znowu zrobić rowek i wlewamy ciasto białe.
12.Ciasto wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika.
13.Pieczemy w temp. 200 st. - 220 st. około 50 minut.
14.Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
# Tagi:
Autor: Karioka123
Polecamy również
Makowe grzebienie
Sprawdzony przepis na makowe ciasteczka w innej wersji. Polecam taką wersję, bo są to dobre smakołyki dla każdego!Makowo- kokosowa pychotka
Sprawdzony przepis na makowiec, który polecam, bo to bardzo warstwowe ciasto o różnych smakach! Makowiec w...Makowiec bezglutenowy
Święta bez makowca to jak święta bez filmu "Kevin sam w domu".... ;) Makowiec to już zwyczajnie świąteczny klasyk! Wedłu...Inny makowiec
Inny makowiec- smakował wszystkim, polecam i Wam. Jest tak rozpływajacy się i pyszny w smaku że można ciągle go jeść!Przekładaniec makowy
Przekładaniec makowy- bardzo apetyczny makowiec przełożony jabłkami i czekoladowym kremem.Zobacz więcej przepisów na: