15 dag margaryny
25 dag cukru pudru
6 jaj
1 łyżeczka cynamonu
10 dag płynnego miodu
30 dag zmielonego i sparzonego maku
5 dag kakao
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Masa budyniowa:
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 margaryna
3 łyżki cukru
0,5 litra mleka
Dodatkowo:
Paczka podłużnych biszkoptów
1 galaretka truskawkowa
polewa
Na początku upieczmy ciasto makowe. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, wlewamy miód, i wsypujmey mak, a nastepnie resztę skłandików i pianę z białek. Pieczmy dwa placki około 50 minut w 180 stopniach.
Następnie robimy masę budyniową. W niewielkiej ilości mleka mieszamy mąki, a pozostałe zagotowujemy z cukrem. Do mleka gdy bedzie sie gotować wlewamy mąki i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.Margarynę ucieramy i porcjami dodajemy do niej zimny krem. Łączymy z utartą margaryną.
Galaretkę czerwoną robimy w troszkęniejszej ilości niż na opakowaniu i wlewamy do naczynia prostokątnego aż do zastygnięcia, następnie kroimy w paski.
Wygląd gotowego ciasta:
na spodzie ciasto- na nie dajemy trochę masy- biszkopty układamy rzędami, a w przerwy między nimi dajemy paski galaretki- reszta masy- ciasto makowe i dekorujemy je polewą
Ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu