Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Zapiekanka makaronowa ze szparagami

print Drukuj
Zapiekanka makaronowa ze szparagami

Marta

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
0.0

0 ocen

Zapiekanka z makaronem i białymi szparagami

składniki

- 250 g makaronu penne lub innego
- 250 g białych szparagów
- trochę cukru
- łyżeczka masła
- kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej (lub innej wędzonej szynki)
- ser żółty
- olej

sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 6 pieczarek
- puszka pomidorów krojonych
- sól, pieprz, zioła (bazylia, oregano, majeranek)

beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 200 ml mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

sposób przygotowania

1.
Szparagi umyć, obrać, odłamać zdrewniałe końcówki. Ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru i łyżeczki masła (ok. 10 min). Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu - al dente.
2.
Sos pomidorowy: Posiekać cebulę i czosnek. Podsmażyć na patelni cebulę, czosnek i pieczarki. Dodać pomidory z puszki oraz przyprawy do smaku. Sos dusić pod przykryciem 10 minut.
3.
Beszamel: Na maśle zrumienić lekko mąkę. Zdjąć z palnika i dolać mleko. Mieszać szybko, aż zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
4.
Naczynie żaroodporne spryskać olejem. Włożyć makaron wymieszany z sosem pomidorowym. Na wierzch położyć ugotowane szparagi i polać sosem beszamelowym. Na to położyć szynkę i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w temp. 180 stopni przez ok. 25-30 min.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!