Koszyczki makaronowe na spoób meksykański

Koszyczki makaronowe na spoób meksykański

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Warto zrobić, bo naprawde danie godne polecenia.

Składniki:

·       Makaron Lumaconi

·       50 dag  mięsa mielonego z łopatki

·       Szczypta czosnku

·        

·       ½ puszki fasolki czerwonej

·       ½ puszki kukurydzy konserwowej

·       3 + 3 łyżki koncentratu pomidorowego Roleski

·       3 + 3 łyżki ketchupu Roleski

·       ½ szk. wody

·       kostka rosołowa

·       20 dag sera żółtego

·       Cebula

·       Sól

·       Chili

·       Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

1.    Obieramy cebulę, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.

2.   Mięso przekładamy do cebuli, przyprawiamy przyprawami chili, solą oraz wsypujemy  czosnek.

3.   Podlewamy wodą i dodajemy kukurydzę, fasolę.

4.   Następnie dodajemy 3 łyżki  ketchupu i 3 łyżki koncentratu.

5.    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

6.   Po ugotowaniu koszyczki nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym.

7.   Kostkę rosołową rozrabiamy w 1 ½ szk. gorącej wody.

8.   Do bulionu  dodajemy 3 łyżki ketchupu i 3 łyżki koncentratu , mieszamy.

9.   Sosem polewamy koszyczki.

10.        Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy zapiekankę.

11.        Zapiekamy w piekarniku 30 minut w 180˚C.

12.        Danie meksykańskie gotowe.

13.        Smacznego.

Autor: maalikaa

Polecamy nasze przepisy