Takie danie jest bardzo szybkie w wykonaniu. Aromatyczny sos brokułowo-śmietanowy podany z makronem.Może być również pomysłem na bezmięsny obiad.
Sos:
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 średni brokuł
5 łyżek śmietany 12 %
1 łyżeczka mąki pszennej
1 płaska łyżka masła
sól i pieprz do smaku
suszone przyprawy i warzywa np.marchewka,cebula,natka pietruszki,czonek,kurkuma,curry według uznania
Dodatkowo:
20 dag makaronu wstążki
sól do gotowania
1 łyżka oleju
1.Brokuła należy podzielić na małe różyczki,następnie umyć i dokładnie osuszyć.
2.Cebulę i ząbki czosnku obrać i pokroić w drobną kostkę.
3.Na patelni lub w garnku rozgrzać masło,wrzucić czosnek i cebulę,chwilę poddusić ( należy uważać,żeby za mocno nie przypiec ),nastepnie dodać brokuł i chwilę jeszcze przesmażyć.Całość zalać gorącą wodą i dusić do miękkości i odparowania większości płynu.
4.Śmietanę rozmieszać z maką i kilkoma łyżkami gorącego wywaru,przelać do warzyw i gotować do zgęstnienia sosu.Danie przyprawić do smaku solą,pieprzem i suszonymi przyprawami.
5.Makaron należy ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju,odcedzić.
6.Na talerze nakładać porcje makaronu i sosu.Podawać.Smacznego.
Makaron razowy z sosem pomidorowym z pieczarkami
Spaghetti ze szpinakiem i serem feta
Makaron z chorizo i sosem pomidorowym
Spaghetti z pomidorowo-kukurydzianym sosem
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu