Rurki z kurczakiem i sosem pieczarkowym

Rurki z kurczakiem i sosem pieczarkowym

Ocena: ★

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 3

Przepis na sos pieczarkowy jest prosty, a gdy do sosu pieczarkowego dołożymy makaron oraz kurczaka to mamy pyszne, szybkie danie bardzo dobre na obiad :)

Składniki:

  • Składniki na sos pieczarkowy:
  • 0,2 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1łyżka mąki pszennej
  • Dodatkowe składniki:
  • 200g makaronu rurki
  • 250g fileta z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 0,10kg żółtego sera
  • natka z pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Makaron z kurczakiem i przepis na sos pieczarkowy:

  1. Najpierw robimy sos pieczarkowy: pieczarki obieramy, opłukać je trzeba i pokroić w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, zeszklić teraz trzeba to na oleju, a następnie dodać pieczarki i doprawić. Całość razem wymieszać i chwilę smażyć.
  2. Do bulionu dodać śmietanę i mąkę pszenną dobrze wymieszać i wlać do pieczarek, zagotować - mamy sos pieczarkowy.
  3. Makaron ugotować zgodnie z przepisem znajdującym się na opakowaniu.
  4. Cebule i filet z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, wlać sos pieczarkowy, natkę z pietruszki i makaron, dobrze wymieszać.
  5. Gotowy makaron z sosem pieczarkowym posypać startym żółtym serem.

W tym daniu to sos pieczarkowy nadaje cały sznyt potrawie, a że przepis na sos pieczarkowy jest prosty, więc każdy moze taki pyszny obiad przygotować. :)

Smacznego:)

Autor: EwelinaP

Polecamy nasze przepisy