Makaron domowy

Makaron domowy

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Przepis na domowy makaron, bo makaron domowy jest najlepszy. :) Polecam przepis na domowy makaron, bo wiemy wtedy co jemy. 

Składniki:

  • 200 g mąki tortowej
  • 2 jajka 
  • szczypta soli
  • woda [ ewentualnie]

Sposób przygotowania:

Przepis na domowy makaron:

  1. Najpierw w wysypanej mące robimy dołek i wlewamy roztrzepane jajka i dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Można ewentualnie dolać troszkę wody lub podsypać mąki.
  2. Wałkujemy ciasto jak najcieniej, a żeby nam się wałek nie przykleił to podsypujemy mąki.
  3. Rozwałkowane placki zostawiamy do przeschnięcia, godzinę najdłużej, wystarczy nawet 30 minut.
  4. Po tym czasie kroimy ciasto na wąskie paski, które możemy przepuszcić przez maszynkę, lub jeśli nie mamy maszynki, to zwijamy w rulon i kroimy.
  5. Wodę lekko solimy i gotujemy, a potem do wrzątku wrzucamy makaron około 4- 5 minut. Makaron odcedzamy i hartujemy zimną wodą.

Domowy makaron gotowy.

Smacznego!

Autor: Bozenka

Polecamy nasze przepisy