Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Domowy makaron

print Drukuj
Domowy makaron

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

2 oceny

Jest to przepis na pyszny i domowy makaron. I nie ma co ukrywać, że taki domowy makaron jest najlepszy. Makaron jest świetnym dodatkiem do rosołu lub zup. np. do pomidorowej. Polecam ten przepis na domowy makaron.

składniki
  • 3 duże jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  •  dodatkowo:
  • sól do gotowania
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
sposób przygotowania

Przepis na domowy makaron:

  1. Na stolnicę wsypać mąkę, następnie wbić jajka i dodać sól. Następnie zagnieść ciasto.
  2. Z ciasta uformować kulę i odstawić na 30 minut.
  3. Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części, każdą część cieniutko wałkować, kroić w pasy a następnie kroić makaron.
  4. Makaron rozsypać na posypanej mąką stolnicy i pozostawić na conajmniej pół godziny, żeby podsechł.
  5. Makaron należy od czasu do czasu przemieszać, żeby się nie posklejał.
  6. Następnie makaron gotować w osolonej wodzie, miękki odcedzić i przelać zimną wodą, dokładnie osączyć z wody i mieszać, żeby się nie posklejał.

I domowy makaron gotowy, można podawać.

Smacznego!

Ocena:
5.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!