Łosoś pieczony z ziemniakami

Łosoś pieczony z ziemniakami

Ocena: ★

24 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Gdy niespodziewani goście pojawiają się w piątek, a my akurat pościmy, to pojawia się dylemat, co podać? Proponuję niestandardowy obiad rybny i honorowego gościa na stole w postaci łososia z ziemniakami. Łosoś pieczony będzie idealnym obiadem i chyba każdemu przypasuje.

Składniki:

  • 6 filetów z łososia (każdy ok 25 dag)
  • 10 sporych ziemniaków
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • sok z cytryny
  • sól , rozmaryn
  • olej

Sposób przygotowania:

Łosoś pieczony najlepiej mi wychodzi, gdy piekę go w folii aluminiowej.

  1. 6 sporych kawałków folii aluminiowej pokrop oliwą, poukładaj na nich filety z łososia. Filety posól, opieprz, skrop cytryną i na każdym albo ułóż świeżą gałązkę rozmarynu, albo posyp przyprawą).
  2. Rybę zawiń dokładnie w folię i piecz w piekarniku w temperaturze 200°C ok. pół godziny.
  3. Ziemniaki obierz ze skórki, podziel na ćwiartki, ułóż na folii aluminiowej i każdego posól i posmaruj masłem wymieszanym z rozgniecionym czosnkiem. Piecz w piekarniki w temperaturze 200°C 20 minut.
  4. Gotowe ziemniaczki upieczone podajemy z łososiem i dowolną surówką.

Łosoś pieczony powinien być ładnie podany, w ten sposób jeszcze lepiej będzie smakował :)

Smacznego

Autor: basia

Polecamy nasze przepisy