Łosoś pieczony w folii z ziołami

Łosoś pieczony w folii z ziołami

Ocena: ★

43 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Wspaniały aromat ryby i świeżych ziół - taki jest właśnie jest łosoś pieczony. Najlepszy na świąteczny stół. Łosoś pieczony w folii w ziołach to klasa sama w sobie. I smak i prezencja - szczerze polecam, bo jest naprawdę pyszny, a poza tym ryby trzeb ajeść przynajmniej raz w tygodniu :) 

Składniki:

  • 6 niedużych filetów z łososia 
  • 2 ząbki czosnku
  • utarta na tarce skórka z połowy cytryny
  • sok z cytryny
  • zioła: natka pietruszki, koperek, bazylia, tymianek, rozmaryn (wszystko najlepiej świeże)
  • 2 łyżki oleju z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Łosoś pieczony w folii, tak się go robi:

  1. Wszystkie zioła i czosnek umieścić w naczyniu i dolać odrobinę oliwy z oliwek. Wszystko dobrze zmiażdżyć i pozostawić na chwilkę.
  2. Filety z łososia opłukać zimną wodą i osuszyć. Następnie każdy kawałek ryby posolić i opieprzyć.
  3. Blachę wyłożyć pergaminem i nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Do tak rozgrzanego piekarnika wkładamy nasze kawałki łososia wysmarowanego przyprawami i zawinąć każdy osobno w folię aluminiową.
  4. Filety piec ok. 15 minut w folii i po tym czasie otworzyć folię i podrumienić jakieś 3 minuty.
  5. Możemy podawać z dodatkiem sosu czosnkowego.

Smacznego!

Autor: basia

Polecamy nasze przepisy