Łopatka faszerowana marchewką
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen
Ilość porcji: 4
Propozycja na obiad, lopatka wieprzowa faszerowana marchewką pachnąca oregano i tymiankiem
Składniki:
łopatka wp. do 1,5 kg
marchew 2 sztuki
marynata :
olej 1/4 szklanki
tymianek i oregano świeże (listki )
sól do smaku
pieprz do smaku
dodatkowo :
liść laurowy
Sposób przygotowania:
- mięso umyj i rozetnj na płat ( można rozbić tłuczkiem)
- w miseczce wymieszaj składniki marynaty
- natrzyj mięso i odstaw na 12 godz.( można i na noc, czy dłużej tym mięso będzie bardziej aromatyczne )
- po tym czasie obierz marchew ułóż na mięsie i zawiń w rulon ,mięso obwiń sznurkiem ,posyp listkami
- piecz w folii al,1,5 godz, w 170 st.