Kremówka
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 16
Kremówka jest delikatna i bardzo łatwa w przygotowaniu, wskazana na babskie pogaduchy ale i nie tylko:)
Składniki:
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego Gostyń 530g,
O,5 litra wódki,
1 łyżka stołowa kawy rozpuszczalnej
Sposób przygotowania:
Mleko w puszce gotować na małym ogniu przez 2 godziny (puszka musi być cała w wodzie) później studzimy.Łyżkę stołową kawy rozpuszczalnej zalewamy wrzątkiem( 1 szklanka wody) studzimy. Wystudzone mleko (masa kremowa) przekładamy do miski dodajemy 1szklankę zimnej kawy wszystko dokładnie miksujemy. Na sam koniec wlewamy pół litra wódki i też wszystko dokładnie miksujemy. Kremówkę przelewamy do szklanej butelki o pojemności 1 litr lub 2 butelki po O,5l. Chłodzimy całą noc. Następnego dnia jest gotowa do spożycia.
Kremówka najlepiej smakuje schłodzona. Polecam