Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Leczo z cukinii

print Drukuj
Leczo z cukinii

Rafi

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
3.5

59 ocen

Dobre leczo z cukinii to prawdziwa bomba, i smakowa i zdrowotna. A jak zrobić leczo z cukinii? Bardzo łatwo, gdy wykorzysta się mój przepis na leczo z cukinii :) Bo przepis nie jest trudny, a leczo według przepisu smakuje doskonale. I szybko można je przygotować, więc do dzieła!

składniki
  • 20 dag dobrej kiełbasy
  • 4 cukinie
  • 2 cebule
  • 4 pomidory duże lub jak nie jest sezon to puszka pomidorów
  • 4 papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól 
  • pieprz
  • papryka ostra
  • olej
sposób przygotowania

Jak przygotować leczo z cukinii:

  1. Paprykę myjemy, cebulę obieramy, a potem kroimy wszystko na niezbyt drobne kawałki. Kroimy kiełbasę w kostkę. Cukinię kroimy również w grubą kostkę, a pomidory, jak podlec, bo i tak podczas gotowania się rozpadną.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, aż się zezłoci. Dodajemy paprykę i mieszając chwilę smażymy. Dolewamy potem niecałe pół szklanki wody i pod przykryciem dusimy na małym ogniu.
  3. Gdy papryka będzie miękka, dodajemy kiełbasę i dusimy całość.
  4. Następnie do rondla wędrują pomidory, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz cukinia - wszystko mieszamy i na wolnym ogniu dusimy od czasu do czasu mieszając, aż cukinia będzie miękka. Ja zwykle obieram cukinię ze skóry, ale można pokroić ją ze skórą, wtedy musimy dłużej gotować nasze leczo.
  5. Pod koniec gotowania dodajemy natkę oraz doprawiamy nasze leczo z cukinią, papryka, pieprz, sól - jak kto lubi.
  6. Leczo podaję z pieczywem, przyozdobione listkiem bazylii.

Przepyszne, smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!