Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Leczo z cukinią

print Drukuj
Leczo z cukinią

Marta

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
4.5

31 ocen

Sprawdzony przepis na leczo, oto pyszne leczo z kiełbasą. Leczo z cukinią, gdy jesień za oknem to idealne danie, zdrowe, sycące, po prostu idealne! Dlatego polecam! :)

składniki
  • 1 cukinia
  • 2-3 papryki czerwone
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kostka rosołowa drobiowa
  • łyżka masła
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • kiełbasa - w ilości jaką lubisz
  • sól, pieprz, ulubione zioła
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na leczo w kilku krokach:

  1. Warzywa umyć i obrać. Cukinię pokroić w grubą kostkę. Jeśli cukinia jest młoda, można zostawić miąższ, jeśli trochę starsza - miąższ lepiej usunąć. Paprykę pokroić w paski, cebulę - w kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę lub półplasterki.
  2. Do garnka wrzucić pokrojoną cukinię. Zalać wodą tak, żeby mogła się swobodnie dusić pod przykryciem. Dodać kostkę rosołową i dobrze wymieszać, żeby cała się rozpuściła. Cebulę zeszklić na maśle, dodać kiełbasę i razem podsmażyć, aż cebula nabierze złotego koloru, ale się nie przypali. Jeśli pomidory w puszce mamy całe, należy je pokroić w kostkę, nie wylewając sosu pomidorowego.
  3. Do podduszonej cukinii dodajemy kiełbasę z cebulą. Wyciskamy do tego czosnek, wrzucamy pokrojoną paprykę. Nie gotujemy długo, tylko aż papryka lekko zmięknie, i dodajemy pomidory z puszki razem z sosem pomidorowym. Gotujemy krótko, doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

Pyszne leczo gotowe, można się zajadać!

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!