- 1 cebula
- 6 dużych pieczarek
- 2 szklanki bulionu (może być z kostki)
- pęczek świeżego koperku
- 100 ml śmietany
- tłuszcz do smażenia
- sól, pieprz, ulubione przyprawy
Części kurczaka dokładnie umyć. Posolić, posypać ulubionymi przyprawami i odstawić na 15 minut. W tym czasie obrać i posiekać cebulę. Umyć pieczarki i pokroić je w plasterki. Koperek umyć i posiekać.
Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Położyć części z kurczaka i obsmażyć je z każdej strony. Dosypać cebulkę. Kiedy cebula się zeszkli, dorzucić pokrojone pieczarki. Dusić pod przykryciem ok. 10-15 min, co jakiś czas przerwacając kurczaka. Po tym czasie dolać bulion i koperek.
Sos gotować do zredukowania - bez przykrycia. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąć je na talerz (potem zostanie na powrót wrzucone do sosu). Śmietanę zahartować i zaprawić nią sos.
Podawać z ryżem lub młodymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Kurczak faszerowany kaszą jęczmienną, pieczony w rękawie
Drugie danie z rękawa: kurczak z ziemniakami i marchewką
Kurczak w sosie słodko -kwaśnym
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu