Kurczak faszerowany kaszą jęczmienną, pieczony w rękawie

Kurczak faszerowany kaszą jęczmienną, pieczony w rękawie

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Soczysty kurczak, pieczony bez dodatku tłuszczu

Składniki:

- 1 kurczak (ok. 1,5kg)
- sól, pieprz
- majeranek
- 2-3 ząbki czosnku

farsz:
- 1/2 saszetki kaszy jęczmiennej
- 1 mała cebula
- ok. 300 g pieczarek
- sól, pieprz
- trochę masła
- 1 jajko

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć go wewnątrz solą i pieprzem, a na zewnątrz natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • Kaszę jęczmienną ugotować do miękkości. Cebulę obrać i drobno pokroić. Peczarki umyć, obrać i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Do cebuli dodać pieczarki i smażyć ok. 15 minut bez przykrycia. Kiedy płyn się zredukuje, zgasić palnik. Wsypać kaszę jęczmienną, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Jak całość ostygnie, wbić surowe jajko i dokładnie wymieszać.
  • Kurczaka ułożyć na desce do krojenia piersią do góry. Spiąć wykałaczkami miejsce po szyi, skórę można zawinąć do środka. Kurczaka napełnić farszem, mocno go ubijając. Spiąć wykałaczkami od strony kupra (kuper odciąć). Udka związać razem sznurkiem, skrzydełka zawinąć pod spód.
  • Kurczaka posypać obficie majerankiem i włożyć do rękawa do pieczenia. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym piersią do góry.
  • Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez 1,5 godz. Po tym czasie naciąć rękaw i dopiekać jeszcze 20 min.
  • Podawać z surówką.

# Tagi:

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy