Kurczak faszerowany kaszą jęczmienną, pieczony w rękawie
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 4
Soczysty kurczak, pieczony bez dodatku tłuszczu
Składniki:
- 1 kurczak (ok. 1,5kg)
- sól, pieprz
- majeranek
- 2-3 ząbki czosnku
farsz:
- 1/2 saszetki kaszy jęczmiennej
- 1 mała cebula
- ok. 300 g pieczarek
- sól, pieprz
- trochę masła
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć go wewnątrz solą i pieprzem, a na zewnątrz natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Kaszę jęczmienną ugotować do miękkości. Cebulę obrać i drobno pokroić. Peczarki umyć, obrać i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Do cebuli dodać pieczarki i smażyć ok. 15 minut bez przykrycia. Kiedy płyn się zredukuje, zgasić palnik. Wsypać kaszę jęczmienną, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Jak całość ostygnie, wbić surowe jajko i dokładnie wymieszać.
- Kurczaka ułożyć na desce do krojenia piersią do góry. Spiąć wykałaczkami miejsce po szyi, skórę można zawinąć do środka. Kurczaka napełnić farszem, mocno go ubijając. Spiąć wykałaczkami od strony kupra (kuper odciąć). Udka związać razem sznurkiem, skrzydełka zawinąć pod spód.
- Kurczaka posypać obficie majerankiem i włożyć do rękawa do pieczenia. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym piersią do góry.
- Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez 1,5 godz. Po tym czasie naciąć rękaw i dopiekać jeszcze 20 min.
- Podawać z surówką.
# Tagi:
Autor: marta625
Polecamy również
Kurczak w sosie
Proste i smaczne danie na niedzielny obiadKurczak w porach z tymiankiem
Delikatne i kruche mięso. Tymianek nadaje potrawie niesamowity aromatDrugie danie z rękawa: kurczak z ziemniakami i marchewką
W rękawie do pieczenia za jednym razem można przygotować całe danie - mięso z ziemniakami i marchewką.Kurczak z dodatkami
Kurczak z takimi dodatkami każdemu posmakuje!Pieczony kurczak.
Pyszne i bardzo aromatyczne mięsko na obiad. Polecam:)Zobacz więcej przepisów na: