Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Kuchnia polska

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5

4451 ocen

Kuchnia polska. Sprawdzone przepisy kuchni polskiej   polecają się na wszelkie okazje. Kuchnia polska    jest mocno zróżnicowana, zawdzięczamy to calej mozaice ludów zamieszkujących nasz kraj. Jest pyszna i bazuje na świeżych produktach. Warto wypróbowac przepisy kuchni polskiej. Kuchnia polska    poleca się. smacznego!

Żurek z grzybami

Żurek z grzybami

W każdym domu na świątecznym stole gości albo żurek, albo barszcz biały. Niewątpliwie są te zupy do siebie dość podobne. Ja wolę żurek z grzybami. Żurek ma bardziej wyrazisty smak i dlatego go zawsze polecam i przgotowuję.
Żurek cioci Basi

Żurek cioci Basi

Żurek wg mojego przepisu to coś niepowtarzalnego dla każdego podniebienia. Zachęcam was, przygotujcie go na Wielkanoc dla swoich rodzin. Domownicy będą szczęśliwi. A jeśli żurek podacie np. w gotowych małych chlebkach to już kwintesencja nie tylko dla smaku, ale i dla oka. Życzę sukcesu kulinarnego.
Linia
Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

Żurek może stanowić codzienny obiad, ale świąteczny żurek to już kwintesencja smaku wielu mięs i wędlin. Ja najczęściej dodaję i wędzonkę i kiełbasę i oczywiście schabik. Polecam go na nadchodzące święta wielkanocne.
Żurek staropolski

Żurek staropolski

Czymże byłby żurek, gdyby nie zakwas na jakim jest przygotowywany? Dzięki niemu i kwaśnej śmietanie, którą jest zaprawiany, żurek pobudza nasze kubki smakowe i jest niemal boski. A na Święta pasuje jak ulał, bo jak to Wielkanoc bez żurka? Przepis na żurek staropolski.
Linia
Królewski makowiec

Królewski makowiec

Makowiec jest królem wśród wszystkich świątecznych wypieków. Nigdy nie może go zabraknąć na polskim stole. Wielkanoc kojarzy mi się wprawdzie najbardziej z babką wielkanocną, ale makowiec to jest dopiero to co lubię najbardziej i wszystkim polecam :)
Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec - pyszne, słodkie ciasto dla prawdziwego domowego łasucha. Tak w kilku słowach można określić makowiec na kruchym cieście. Nie pieczemy go zbyt często. Jednak zbliżają się święta i w związku z tym makowiec to doskonałe ciasto na nasz stół.
Linia
Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

Makowiec jest dosyć wymagającym ciastem, dosyć czasochłonnym lecz z pewnością jego walory smakowe zrekompensują nam wszelkie niedogodności. Makowiec połączony z jabłkami to prawdziwa rewelacja.
Mazurek kajmakowy z pomarańczowym akcentem

Mazurek kajmakowy z pomarańczowym akcentem

Niektórzy mówią, że mazurki powinno się przygotowywać na tydzień przed podaniem - będą wtedy bardzo kruche a jednocześnie delikatne. Ja niestety zawsze robię wszystko na ostatnią chwilę. W te Święta wielkanocne na moim stole zagości mazurek kajmakowy przygotowany wg poniżej receptury (już nawet nie pamiętam skąd mam ten przepis:(. Będzie pysznie!
Linia
Mazurek kajmakowy z gotową masą

Mazurek kajmakowy z gotową masą

Przepis na prosty mazurek kajmakowy z gotowej masy kajmakowej. Mazurek udekorowany migdałami i masą kajmakową będzie znikał z wielkanocnego stołu z prędkością rakiety, tak przynajmniej dzieje się u mnie.
Biała kiełbasa zapiekana na Wielkanoc

Biała kiełbasa zapiekana na Wielkanoc

Biała kiełbasa zapiekana - ciężko sobie wyobrazić Wielkanoc bez przepisu na białą kiełbasę. Można powiedzieć, że to symbol Świąt, przynajmniej u mnie w domu. Przepis na białą kiełbasę zapiekaną nie jest trudny, warto samemu zrobić to danie.
Linia
Najpiękniejszy mazurek kajmakowy

Najpiękniejszy mazurek kajmakowy

Jednym z symboli Wielkanocy w naszej kuchni jest mazurek, np. mazurek kajmakowy. To ciasto znane jest tylko w naszym kraju. W dawnych czasach gospodynie rywalizowały ze sobą o to, która piękniej udekoruje mazurka. Teraz tej rywalizacji nie ma ale i tak każda/każdy z nas chce aby jego mazurek był najpiękniejszy. Oto mój mazurek kajmakowy.
Pyszna pieczona karkówka - jak zrobić?

Pyszna pieczona karkówka - jak zrobić?

Jak zrobić najlepszą pieczoną karkówkę? Korzystając z tego przepisu uda nam się to bez pudła. Przepis na pieczoną karkówkę, który polecam, przetestowałem i wykorzystuję na każde Święta. Bo jak można obchodzić Święta bez pieczonego mięsiwa? No nie da się :)
Linia
Sos tatarski na grilla

Sos tatarski na grilla

Sos tatarski... odkąd zaczęłam go robić nie mogę wyobrazić sobie grilla w naszej rodzienie bez tego sosu. Karkówka czy kurczak, nawet zwykła kiełbasa nabierają od razu innego smaku. Polecam sos tatarski jako doskonały dodatek do grillowanych mięs i wędlin. Jeśli ktoś nie próbował, to zachęcam.
Sos tatarski z kaparami

Sos tatarski z kaparami

Polecam uniwersalny sos tatarski pasujący do wszelkiego rodzaju mięs i wędlin. Oczywiście nie ma on nic wspólnego z dawnymi czy obecnymi Tatarami, ale nazwa sos tatarski się przyjęła, więc nie ma co z nią walczyć. Lubię sos tatarski, choć zawiera majonez, a niestety majonez w dużej ilości nie jest zbyt zdrowy :( nad czym ubolewam, bo go bardzo lubię.
Linia
Najlepsze kluski śląskie

Najlepsze kluski śląskie

Kluski śląskie to jeden z rodzajów klusek ziemniaczanych odznaczające się cechą szczególną - wgłębieniem w środku. Szczególnie popularne na Śląsku, skąd nazwę swą biorą, rozprzestrzeniły się po całej Polsce. Warto je robić, bo kluski śląskie są po prostu pyszne i można je jeść czy to same czy też z sosami, mięsem lub, tak jak na Śląsku, z różnymi rodzajami kapusty.
Kluski śląskie – najprostszy przepis

Kluski śląskie – najprostszy przepis

Jeśli lubisz mączne potrawy a przeraża cię robienie pierogów, zrób na obiad kluski śląskie. To megaproste zadanie. Kluski śląskie robi się z niewielu składników. Naprawdę nie zdarza się żeby kluski śląskie się nie udały. Przekonaj się sam. Oto najprostszy przepis.
Linia
Sos tatarski na szybko

Sos tatarski na szybko

Wiele jest odmian sosu tatarskiego. Polecam sos tatarski w wersji minimalistycznej i szybkiej. Można go zrobić raz dwa, a rodzajów zastosowań jest mnóstwo: taki sos możemy użyć do ryby, do mięsa, a na grilla jest wprost idealny i nawet kanapkę posmarować można. :)
Kluski śląskie babci Eugenii

Kluski śląskie babci Eugenii

Kluski śląskie to oprócz pierogów najbardziej znana tradycyjna polska potrawa. Dziś może nawet trochę zapomniana, dlatego warto do nie wrócić. Kluski śląskie kojarzą mi się z moją babcią, bo właśnie u niej najczęściej je jadłem.
Linia
Sos tatarski - prosty przepis

Sos tatarski - prosty przepis

Prosty przepis na sos tatarski - dodatek do mięs, ryb oraz wszelkiego rodzaju wędlin. Warto zrobić go samemu, mamy wtedy pewność, co jemy. I oczywiście sos tatarski ma tyle wspólnego z Tatarami, co ryba po grecku z rybami :)
Przepyszne kluski śląskie

Przepyszne kluski śląskie

Jeśli macie ochotę na kluski śląskie, podaję idealny przepis na kluski śląskie. Robi się naprawdę łatwo ze składników, które z pewnością każdy ma w domu. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Kluski śląskie podane z sosem pieczarkowym ucieszą wszystkich domowników. Sprawdzone.
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!